• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

En güvenilir ulaşım aracı tartışmasında son nokta

En güvenilir ulaşım aracı tartışmasında son nokta
İstatistiklere göre en güvenilir ancak en çok korkulan ulaşım aracı uçak; tahtını güvenilir, rahat ve ucuz yolculuk olanağı sunan trene bırakıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ulaştırma İstatistiklerine göre 2013 yılında ülkemizde 4 Türk ve 1 yabancı uçak kaza yaparken, demiryollarında 27 kaza meydana geldi. Karayolundaki kazaların milyonlara ulaştığı düşünülünce, güvenli ulaşım araçları olarak hava ve demiryolu tercih sebebiyken, uçaklara duyulan korku raylı sistemlerin öne çıkmasını sağlıyor.

İTÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, raylı sistemlerin dünyanın her yerinde güvenli ulaşım aracı olarak tercih edildiğini kaydederek, yeni teknolojiyle hizmete sunulan metro ve hızlı trenin vatmanların yanında bilgisayar tarafından da yönetildiğini bildirdi.

Bir hızlı trende, kullanıcı, sistem hatası veya bakım sorunu gibi birden fazla unsur bir araya gelmediği sürece kaza olma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirten Söylemez, “Trafiği büyük ölçüde rahatlatan, çevre dostu metro ve raylı sistemler, kaza riski en düşük ulaşım araçları arasında da öne çıkıyor. Sürekli yenilenen teknoloji sayesinde metro ve hızlı tren gibi ulaşım araçlarında neyin nerede olduğu, hangi hızın ve frenin hangi noktada yapılacağı önceden bilinir. Bir noktada hızın hatalı şekilde gereğinden yüksek olması durumunda , treni kontrol edecek hatta durduracak emniyet sistemleri bulunmaktadır.

Aynı zamanda bu araçları kullanan vatmanlar da belirli bir eğitimden geçtikten sonra araçları kullanmaya başlayabiliyor. Bu da olumsuz bir durum yaşanma riskini en aza indiriyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre bir kişinin hayatı boyunca araba kazasında ölme ihtimali kabaca binde bir civarındayken, uçak kazasında ölme ihtimali elli binde bir, tren kazasında ölme ihtimali 130 binde bir olarak veriliyor” dedi.

-Ekonomik olarak da gözde

Metro ve raylı sistemlerin uygun fiyatlarıyla da tercih sebebi olduğunu vurgulayan Söylemez, şunları söyledi:

“Dünya genelinde de kara yolu ulaşımına göre kullanım maliyetleri de hesaba katıldığında ortaya çıkan toplam maliyet bakımından daha ekonomik olan metro ve raylı sistemler, saatte on binlerce yolcu taşıyabilme kapasiteleri ile de en yüksek yolcu taşıma kapasitesine sahip ulaşım sistemi olarak kabul edilmekte. Ulaşımda metro ve raylı sistemlerin tercih edilmesi çevrenin korunmasına da katkı sağlayacaktır.”

Söylemez, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Ulaşım A.Ş, Tünelcilik Derneği Metro Çalışma Grubu ve Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği’nin destekleriyle Ticaret Eşleştirme Derneği tarafından 9-10 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul MetroRail Forumu ve Sergisi’nde de ülkemizde metro ve raylı sistemlerin bakımı ve planlı işleyişiyle ilgili son bilgilerin sektör ilgilileriyle paylaşılacağını bildirdi.

Bu haber toplam 10007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim