• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Seri ulaşım, ekonomik kalkınmayı tetikleyecek

Seri ulaşım, ekonomik kalkınmayı tetikleyecek
TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, doğu-batı ve kuzey-güney yönlerinde yapımı hızla süren yüksek hızlı demiryolu ve otoyol ağlarının merkezindeki Ankara’nın, ulaşımda ana kavşak haline geleceğine işaret etti.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, ülke genelinde yapımı hızla süren yüksek hızlı tren (YHT) ve otoyol ağlarının tamamlanması ile güçlenecek ulaşım alt yapısında ana kavşak olacak Ankara’nın, ekonominin de kalbinin attığı yer haline geleceğini bildirdi.

Türker Naslı yaptığı açıklamada, doğu-batı ve kuzey-güney akslarında devreye giren ve yapımı süren hatlar ile 17 ilin yüksek hızlı demiryolu ağı ile birbirine bağlanacağını belirtirken, bu ağın merkezinde ise Ankara’nın yer aldığını vurguladı. Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul Hızlı Tren hatlarının işletmeye açıldığını hatırlatan Naslı, 2017’de tamamlanacak Ankara-Sivas YHT ile iki il arasının 2 saate; Ankara-İzmir arasında yapılacak YHT hattı ile de ulaşım süresinin 3,5 saate düşeceğine dikkat çekti. Naslı, YİD modeliyle etaplar halinde gerçekleştirilecek ve Türkiye’nin en büyük iki şehrinin arasını 1,5 saate indirecek “Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren” projesinin çalışmalarının da başladığını belirtti.

Seri ulaşım

Naslı, Doğu-batı (Kars-Erzurum-Sivas-Ankara-İstanbul-Edirne) ve kuzey-güney (Samsun-Antalya, Samsun-Mersin-İskenderun, İstanbul-Antalya) ulaşım koridorları boyunca, büyük şehirlerin yüksek standartlı demiryolu hatlarıyla birbirine bağlanacağına işaret etti. Büyük kentler, üretim merkezleri ve turizm şehirlerini birbirine bağlayacak ulaştırma ağları ile büyük kentlerin büyüme odakları ile bu odakların da sanayileşme sürecindeki şehirlerle ulaşım imkânlarının gelişeceğini anlatan Naslı, bölgesel çekim merkezleri ile civar yerleşmeler arasındaki ulaşım imkânlarının kat kat artacağını vurguladı.

Naslı, doğu-batı yönünde gelişen ulaştırma altyapısının kuzey-güney aksları boyunca da gelişeceğini, düşük gelirli bölgelerin limanlara, metropollere ve turizm bölgelerine olan bağlantılarının güçleneceğini belirtti. Önümüzdeki dönemde Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağının 3.623 kilometreye ulaşacağına işaret eden Naslı, ülkede ekonomiye ivme kazandıracak seri ulaşım ağının, ana kavşak olan Ankara’yı sanayileşme ve kalkınmanın da merkezi haline getireceğini vurguladı.

Tüm yollar Ankara’ya çıkıyor

Naslı, doğu-batı ve kuzey-güney yönlerindeki karayolu ulaşım hatlarının da kesişim noktasında yer alan Ankara’nın kara ulaşımındaki bu konumunun, yeni yapılacak otoyolları ile daha da güçleneceğini belirtti. Yapımına başlanacak Ankara-Niğde Otoyolu ile Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyollarına da işaret eden Naslı, 2023’e kadar tamamlanacak Ankara-Sivrihisar, Sivrihisar-Bursa, Sivrihisar-İzmir, Delice-Samsun gibi projelerle Ankara merkezli otoyol ağının çok daha gelişeceğini dikkat çekti.

YHT işletmeciliğinin merkezi olan Ankara’da Başkentray projesi ile banliyö, metro ve YHT hatlarının da birbirine entegre edileceğini belirten Naslı, şunları söyledi:

“Başta İstanbul-Ankara-İzmir arasında olmak üzere batıdan doğuya, kuzeyden güneye belirlenmiş ana gelişme koridorlarında otoyol, hızlı tren ve havayolu gibi ulaştırma altyapısıyla birbirlerine bağlanmış ve metropollerin çevreleriyle fonksiyonel bağlarının sürdürülebilir şekilde kurulduğu bir yapı ortaya çıkmaktadır. Bu güçlü ve entegre ulaşım sisteminin merkezinde yer alan Ankara, ekonomik ve ticari faaliyetler ve demografik hareketlerdeki trafiğin de ana kavşağı olacaktır. Ulaşım alt yapısındaki bu hızlı gelişim, Ankara’nın güçlü sanayileşme ve kalkınma potansiyelini daha fazla harekete geçirecek ve Türkiye ekonomisinde Ankara’yı kilit noktaya taşıyacak, ekonomik faaliyetlerin kalbinin attığı yer haline getirecektir. İç ve dış yatırımcılar bu trendi görerek yatırım planlarını buna göre yapmalıdır.”

Bu haber toplam 7241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim