• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Şehirlerarası otobüslere ETMS damgası

Şehirlerarası otobüslere ETMS damgası
Son dönemde şehirlerarası otobüs yolculuklarının vazgeçilmezi olan koltuk arkası ekranlar otobüs yolculuklarını değiştirdi.

Şehirlerarası otobüslere ETMS damgası

Son dönemde şehirlerarası otobüs yolculuklarının vazgeçilmezi olan koltuk arkası ekranlar otobüs yolculuklarını değiştirdi.

Son dönemde otobüsle şehirlerarası yolculuk yapan kim olursa olsun teknolojinin gelişmesini otobüsün içinde de bizzat yaşadı. Yollarda seyreden 500’ün üstünde otobüste artık cep telefonu kullanılabiliyor, lap top lüksü yaşanabiliyor daha da ötesinde gerçek zamanlı olarak televizyon izlenebiliyor. Bu da koltuk arkasına takılan ekranlar ile yapılıyor. 2009 yılının son döneminde patlayan koltuk arkası ekranları ETMS Genel Müdürü Ömer Özcan ile konuştuk.

Patlama 2009 yılında oldu

Özcan piyasada ekran takılı yaklaşık 500 otobüsten 300’üne ekran takma başarısı gösterdiklerini anlatan Özcan, koltuk arkası ekranların 3 yıl önce piyasaya girdiğini ama asıl patlamanın 2009 sonlarına doğru yaşandığını belirtti. Bu süreçte birkaç firmaya ekran takıldığını ve oldukça başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Ömer Özcan; “ İş daha büyük firmalara sıçrayınca koltuk arkası ekranlar tüm firmaların vazgeçilmez detayı oldu “ dedi. Firmalar arasında yaşanan rekabetin kendilerine yaradığını söylemeden geçemedi. Özcan; “Özellikle geçen yıl yaz döneminde parlayan bir iş bu. 2009 Aralık itibariyle talep artışı olmaya başladı. Bunun da sebebi kötü geçen kış aylarından firmaların ve otobüsçülerin ekran taktırarak farklılık yaratma isteğidir“ şeklinde konuştu.

“Sektör lideriyiz”

Talep patlaması nedeniyle koltuk arkası ekran yapan firmaların da ard arda açılmaya başladığına dikkat çeken Özcan, sektör liderinin ETMS olduğunda büyük bir gururla söyledi. “Şu an Türkiye’de 500‘ün üzerinde otobüste ekran takılı ve bunun 300’ünü biz taktık” diyen Özcan bir çok büyük firmanın tüm filolarını bazılarının ise bir çok otobüse ekran taktıklarını dile getirdi. “Bizi özellikle şahıs otobüsçüsü tercih ediyor” diyen Özcan satış rakamlarına bakıldığında, bir numara olduğumuzu görüyoruz, bu yıl yaz sonuna kadar en az 300 otobüse daha ekran takmış olacağız” dedi.

“Kalite ve servis”

Tayvan menşeli ENTTEK marka ekranlarının sağlam ve dayanıklı olması ile anıldığını belirten Özcan “Biz bu işin ancak kaliteli ürün ve geniş servis ağı ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Ona göre planlamalarımızı yaptık. Şu an 7 büyük şehirde servis ve kurulum noktası oluşturduk. 1 yıl içinde bu rakamı 30 yapacağız. Amacımız satış sonrası hizmette de liderliğin gerektirdiği sorumlu işletme anlayışını ortaya koymaktır. 24 saat çalışan sektöre hizmet edecekseniz 24 saat çalışmanız gerekir.”

Maliyet 18- 20 bin dolar arasında

54 koltuklu bir otobüse ekran takmanın maliyetinin 20-22 bin dolarları bulduğunu ifade eden Özcan, Türkiye yollarında ekran takılabilecek nitelikte yaklaşık 3 bin 500 otobüs olduğunu vurguladı. Özcan; “Türkiye’de 4 bine yakın otobüsün en geç iki yıl içerisinde ekran taktırmak zorunda kalacaklarını düşünüyorum. Çünkü ekran taktırmazlarsa rekabet etme güçleri çok çok geride kalacak. Çok genel bir tabirle, servis aracı olmaktan öteye gidemeyecekler” sözleriyle pazarın oldukça hareketli olduğunun altını çizdi.

“Artık sıkıcı yolculuk yok”

Otobüslerin ekran taktırması ile artık sıkıcı yolculukların kalmadığını, ne kadar uzun olursa olsun yolcuları artık keyifli bir yolculuğun beklediğini söyleyen Özcan sözlerine şöyle devam etti; “Bu iş en çok yolculara yaradı. Yolculuklar artık daha eğlenceli oldu. Yolculuk boyunca dizileri, filmleri ve hatta maçları dahi koltuklarında seyredebiliyorlar. Önceden meşhur dizilerin ve maçların olduğu saatlerde genelde otobüslerin boş gittiğini düşünürsek artık böyle bir durum yok. Yol boyunca mobil uydu sistemi ile TV kanalları emrinizde. Ayrıca yolcular isterse film izleyebiliyor, isterse müzik dinleyerek veya yol kamerasından yolu izleyerek yolculuğun keyfini çıkarıyor.”

“Yolcu artık ekran var mı? diye soruyor”

Uçak rekabeti ve ekonomik krizle mücadele etmeye çalışan şehirlerarası otobüsçüğün krizden çıkma çalışmaları içinde kendi sektörlerinin doğduğunu belirten Özcan, “ Koltuk arkası ekranlar artık yolcunun ilk isteği haline geldi. Firmalar artık ‘Biz ekran taktırmayacağız’ dese de geç kaldı. Çünkü artık yolcu buna bakıyor” derken, Türkiye’de teknolojinin çok çabuk değişmesine de değindi. Özcan Türkiye’ye hızlı girip çabuk eskiyen teknolojinin koltuk arkası ekran için geçerli olmayacağını belirterek; “Ekranların uzun vadeli gideceğini düşünüyorum. En azından 2015’e kadar bu furya devam eder” sözleriyle kendi sektörlerini anlattı.

“Teknoloji tek başına yeterli olmayacak”

Sektörün içinden gelen biri olduğunu ve ekran taktırmanın şimdilik bir fark yaratacak olmasının firmaları yanıltmaması gerektiğini söyleyen Özcan, ”Taşımacılık sonuçta bir hizmet sektörü ve insan faktörü mutlaka en ön planda olmalıdır. Sonuçta teknoloji ile birlikte iyi hizmet eden kazanacaktır” diyerek sözlerine nokta koydu.

Kaynak: Tasimacilar.com

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 22346 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim