• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Akaryakıtta ortak fiyata 'rekabet' incelemesi

Akaryakıtta ortak fiyata 'rekabet' incelemesi
Dağıtım şirketleri ve bayilerin ortak fiyat belirlediğine yönelik şikâyetler üzerine harekete geçen Rekabet Kurulu, inceleme başlattı.

Akaryakıtta ortak fiyata 'rekabet' incelemesi

Dağıtım şirketleri ve bayilerin ortak fiyat belirlediğine yönelik şikâyetler üzerine harekete geçen Rekabet Kurulu, inceleme başlattı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen bu gelişmenin pompaya indirim olarak yansımadığına yönelik eleştiriler devam ederken, Rekabet Kurulu (RK) önemli bir adım attı. Dağıtım şirketleri ve bayilerin ortak fiyat belirlediğine yönelik şikâyetlerin ardından sektöre yönelik kapsamlı yerinde inceleme başlatıldı. Türkiye genelinde rafineriden başlayıp pompaya kadarki süreçte tüm şirketler incelemeden geçirilecek. Yerinde incelemelerde bilgisayarlar başta olmak üzere tüm bilgi, belge ve dokümanlar kontrolden geçirilecek. Ön araştırmanın açıldığını doğrulayan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, ilgili raporun Kurul gündemine geleceğini söyledi. Akaryakıt dağıtımının önemli bir sektör olduğunu belirten Kaldırımcı, "Tüketicilerin bu konuda bazı şikâyetleri var. Çeşitli sektörlerden de şikâyetler geliyor. Bu kapsamda ön araştırma yapılıyor. Sonuçları hep birlikte göreceğiz." dedi. İlgili dairenin hazırlayacağı rapor doğrultusunda Kurul soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek. Edinilen bilgilere göre yerinde inceleme tamamlandıktan sonra bir ay içerisinde elde edilen dokümanların raporlaştırılması süreci tamamlanacak.
 
Dağıtım şirketlerinden elde edilen bilgilere göre Rekabet Kurumu'nun yoğun olarak incelediği şikâyetler arasında "ortak fiyat belirlenmesi, istasyonlar arasındaki bir iki kuruş farklık dönemsel anlaşmalar ve dünya genelinde petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya yansımaması" yer alıyor. Ön araştırmanın gelen şikâyetler üzerine başlatıldığını ifade eden Rekabet Kurulu Başkanı Kaldırımcı, "Daha güvenli bir şekilde iddia edildiği gibi olup biteni öğrenmek amacıyla yerinde inceleme yapıyoruz. Bir karara varabilmemiz için detaylı bilgi sahibi olmamız lazım. 1 kuruşu bile önemsiyoruz. Tüm iddiaları yerinde inceleyeceğiz." diye konuştu. Edinilen bilgilere göre aynı ilçedeki bayilerin, aynı yol güzergâhındaki bayilerin ve Türkiye genelindeki dağıtım şirketlerinin ortak fiyat belirleyip belirlemedikleri ve fiyat artırımı ile indirim günleri öncelikli incelenecek unsurlar arasında yer alıyor.
 
BEŞ ŞİRKET YÜZDE 90'A HAKİM
 
Rekabet Kurulu, 2008 yılında akaryakıt sektöründeki sorunlara değinen bir rapor yayımlamıştı. 'Akaryakıt Sektör Raporu'nda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından lisans verilmiş 47 dağıtım şirketi bulunmasına rağmen, sadece 5 teşebbüsün, pazarın yaklaşık yüzde 90'ına hakim olduğuna dikkat çekilmişti. Raporda vergilerin akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinde önemli bir etken olduğu belirtilmesine rağmen vergi dışı fiyatlar bakımından da Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yakın pazarlara kıyasla yüksek olduğuna işaret ediliyor. Serbest fiyatlandırmaya geçilmesinin ardından fiyat düşüşlerinin, fiyat artışlarına kıyasla aynı duyarlılıkla piyasaya yansıtılmaması, somut problemler olarak gösteriliyor. Öte yandan yılın ilk üç ayında benzin tüketimi yüzde 9,1 azalırken, motorinde yüzde 6,2'lik artış oldu. Otogaz satışları ise yüzde 1,8 azaldı. Benzin tüketiminin azalmasında ilk üç ayda pompa fiyatının 5 liraya kadar yaklaşması etkili oldu. Toplam otomotiv yakıtları tüketimi ilk çeyrekte yüzde 2,9 artarak 5,16 milyon metreküp oldu.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 22104 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim