• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

İhracatçılar Rusya'ya deniz yolu istiyor

İhracatçılar Rusya'ya deniz yolu istiyor
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatçılar için önemli bir Pazar olan Rusya Federasyonu’na bölgeden ulaşımı sağlayacak deniz ve karayolu kapılarının ivedilikle açılması gerektiğini belirtti.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatçılar için önemli bir Pazar olan Rusya Federasyonu’na bölgeden ulaşımı sağlayacak deniz ve karayolu kapılarının ivedilikle açılması gerektiğini belirtti.

DKİB Başkanı Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon’dan yapılan ihracatta, ülke çeşitliliğinin her geçen gün arttığını, bu yıl 26 Temmuz tarihine kadar 97 değişik ülkeye ihracat yapıldığını belirtti. Ülke çeşitliliğinde Uzakdoğu ülkelerinin ön plana çıktığını ifade eden Gürdoğün, Trabzonlu ihracatçıların 2012 yılında ihraç pazarlarına Guatemala, Zambiya, Ekvator Ginesi, Senegal, Kamerun ve Vietnam’ı da eklediğini dile getirdi. Gürdoğan, şu bilgileri verdi: "Ülkemizin önde gelen ihracatçı illeri arasında yer alan Trabzon ili, ihracat yapılan ülke sayısı açısından da ülkemizin önde gelen illeri arasında yer almaktadır. Trabzon’dan yakın komşu ülkelere ihraç edilen ürünler daha çok il dışından temin edilen ve il dışında üretilen ürünlerden oluşmasına rağmen, Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilen ürünler daha çok il içinde üretilen sanayi ürünlerinden oluşmaktadır."

RUSYA’YA İHRACATTA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Trabzon’un en önemli pazarları arasında yer alan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta Sochi Limanının kapatılması başlayan düşüşün sürdüğüne dikkat çeken Gürdoğan, "2011 yılı öncesi Trabzon’dan Rusya’nın Sochi limanına tarifeli olarak çalışan 20’ye yakın ro-ro ve feribot gemiler sayesinde anılan ülkeye yönelik ihracat önemli ivme kazanmıştı, ancak bu limanın kapatılması ve alternatif olarak önerilen limanlarında ihraç yükü taşımalarına açılmaması nedeniyle, Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat olumsuz olarak etkilenmektedir. Bu konuda ihracatçıların en öncelikli beklentisi, yakınlık avantajına sahip olunan bu pazarın elimizden çıkmaması için Rusya Federasyonu’na bölgeden ulaşımı sağlayacak denizyolu ve karayolu kapılarının ivedilikle açılmasının sağlanmasıdır. Şu anada kısa sürede açılması mümkün olarak görülen Rusya’ya karayolu ile geçişimizi sağlayacak Gürcistan üzeri Kazbegi-Lars-Verhni kapısının açılması için yetkililerce girişimlerde bulunulması ve önceki yıllarda olduğu gibi Trabzon Limanı'ndan denizyolu ile Rusya limanlarına ulaşımı sağlayacak en yakın limanlara tarifeli gemi seferlerinin başlatılabilmesi için Rus yetkililerle görüşmelerin yapılması, ihracatçılarımız tarafından ivedilikle talep edilmektedir." dedi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 942 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim