• BIST 9530.47
  • Altın 2476.378
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Akkuyu nükleer santraline çifte koruma sistemi

Akkuyu nükleer santraline çifte koruma sistemi
Akkuyu’da çift koruma kalkanı kullanılacak. Tasarım direktörü Mihail Maltsev,, “Bu sistem, çevreye radyasyon sızma ihtimalini kaldırıyor. Ayrıca, fırtına, tsunami gibi doğal afetler ve uçak çarpması gibi kazalardan korunmasını sağlıyor" dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) merkezine yerleştirilecek “Erimiş Yakıtı Muhafaza Kabının (kor tutucu)”  tasarımı tamamlanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) sunuldu. Tasarım direktörü Mihail Maltsev, kor tutucunun, olası bir kazada santralde yakıt çubuklarının erimesi halinde dışarıya sızıntıyı engelleyeceğini anlattı. Akkuyu’da çift koruma kalkanı kullanılacağını vurgulayan Maltsev, “Bu  sistem, çevreye radyasyon sızma ihtimalini kaldırıyor. Ayrıca, fırtına, tsunami gibi doğal afetler ve uçak çarpması gibi kazalardan korunmasını sağlıyor. Tasarım sayesinde montaj süresi 1 ay kısalıyor. Fukuşima’dan gereken dersler çıkarıldı. Fukuşima’dan daha tehlikeli kazalara karşı senaryolar geliştirildi” diye konuştu. 

Finansman sorunu yok

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov da santralin azami  derecede güvenli olacağını vurguladı. Santralin, Fukuşima kazası ve 500 tonluk dev uçağın düşme olasılıkları hesaplanarak hazırlandığını anlatan Titov,  Akkuyu’nun son derece modern emniyet sistemleriyle donatılacağını söyledi. Titov,  “Santral terör, deprem, sel ve diğer olası tehlikelerden korunacak ve ucuz  elektrik verecek” dedi. 

Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve mali  piyasalardaki istikrarsızlığın santral inşaatının finansmanı konusunda  sorun yaratmayacağını anlatan Titov, “Rusya Hükümeti yeni dilim tahsis  ediyor. Bu paralar 2015 yılında santral çalışmaları için aktarılacak.  Zorluklara rağmen biz çalışmalara devam ediyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 522 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim