• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Mersin Limanı'ndaki sıkışıklık maliyeti yükseltiyor

Mersin Limanı'ndaki sıkışıklık maliyeti yükseltiyor
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, limandaki sıkışıklığın kent ekonomisine maliyetinin her geçen gün arttığını belirtti.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin  limanındaki dökme yük hizmetlerinin verildiği 4, 5 ve 6 numaralı rıhtımlardaki genişletme çalışması nedeniyle başlayan sıkışıklığın, dış ticaret yapan firmalara yüksek maliyet olarak geri döndüğünü vurguladı. Liman yönetiminin hububat ithalatındaki ani artış nedeniyle geçici bir sıkışıklığın oluştuğunu ve kasım ayı sonunda normalleşmenin başlayacağını söylemesine rağmen, bugüne kadar herhangi bir iyileşme görülmediğini anlatan Özdemir, bu durumun katlanılamaz hale geldiğini belirtti.

Dökme yük gemilerindeki bekleme sürelerinin 1 hafta-10 güne kadar çıktığına dair şikayetler aldıklarını söyleyen Özdemir, bunun ekstra bekleme maliyetlerine (demuraj) yol açtığını anlattı. Bu durumun böyle devam etmesi halinde dökme yük taşıyan gemilerin Mersin’e gelme konusunda istekli olmayacaklarını söyleyen Özdemir, neticede gemilerin Mersin’e gelmek için daha yüksek navlun ücretleri talep etmeye başlayabileceklerine dikkat çekti.

Mersin Liman İşletmesi'nin konteyner taşımacılığını teşvik ettiği yönünde bir izlenim oluşturduğunu iddia eden Özdemir, Mersin’in lojistik sektöründe sahip olduğu rekabetçi üstünlüklerin devam edebilmesi için konteyner ve dökme yük taşımacılığının el ele gitmesi gerektiğini ifade etti.

Geçen yıl limanda elleçlemesi yapılan yaklaşık 30 milyon ton yükün yarısından fazlasının dökme yük olduğunu vurgulayan

Özdemir, dökme yükün lojistik sektörü için daha çok katma değer, daha çok istihdam ve daha çok depolama tesisi anlamına geldiğine dikkat çekti.

Mersin Limanı'nın sıradan bir işletme olmadığını, kent ve bölge ekonomisinin kalbi durumunda olduğunu anlatan Özdemir, şöyle devam etti: "Bunun için limanın tüm fonksiyonları ile çalışması gerekir. Sorunun çözümü için sıkışıklık bitene kadar, liman işletmesinin dökme yük gemileri için daha fazla rıhtım tahsis etmesi gerekir.”

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim