• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Hindistan ABD'nin uyarısına rağmen İran'a liman yapıyor

Hindistan ABD'nin uyarısına rağmen İran'a liman yapıyor
ABD'nin acele etmeyin uyarısına rağmen, Hindistan'la İran liman inşaası konusunda anlaşma imzalamaya hazırlanıyor

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İran ile liman inşası için anlaşma hazırlığında. ABD ise, Hindistan'ı acele etmemesi konusunda uyarmıştı.

Hindistan Başbakanı Modi, İran ve diğer Körfez ülkeleri ile hızlı bir şekilde ticari anlaşmalar imzalamak istiyor. Hindistan Denizcilik ve Ulaştırma Bakanı Nitin Gadkari, Reuters'a yaptığı açıklamada, anlaşmanın bugün (Çarşamba günü) İran'da imzalanacağını söyledi.

Gadkari, Tahran ve 5+1 ülkeleri arasında 30 Haziran'da yapılacak nükleer program anlaşması sonrasında, şartların daha rahat olması umuduyla Hindistan şimdiden İran'a enerji ve alt yapı imkanlarını araştırmak için bir heyet göndereceklerini sözlerine ekledi. Hindistan ticaret bakanlığının açıklamasına göre İran'ın da Hindistan'la karşılıklı serbest ticaret anlaşması yapmayı önerdiği belirtiliyor. Anlaşmanın Hindistan para birimi olan rupi üzerinden yapılması planlanıyor. 2012 yılından bu yana iki ülke arasındaki ihracat 4 milyar dolarlık ticaretle birlikte iki kat arttı.

İran'a yapılacak liman Orta Asya ve Körfez arasındaki ulaşım maliyetleri ve nakliye süresini yaklaşık üçte bir oranında azaltacak. Liman Pakistan ve Afganistan'a giden rotanın kapısını açmış olacak. Hindistan, Batı Afganistan ile Çabahar limanı arasına 220 km yol inşa etmek için şimdiden 100 milyon dolar harcadı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan ile 46 milyar dolarlık enerji ve altyapı sözleşmesi imzaladı.

Yapılacak limanın Hindistan kıyıları için stratejik önemi şimdiden dikkat çekmeye başladı. Hindistan ve İran daha önce, Pakistan ile İran sınırı yakınındaki Umman Körfezi üzerinde Çabahar'da liman inşaatı için 2003 yılında anlaşma yaptı, ancak girişimde batılı ülkelerin İran'a yaptırımları sebebiyle ilerleme kaydedilemedi.

Bu haber toplam 1553 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim