• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Global Liman'da halka arz süreci durduruldu

Global Liman'da halka arz süreci durduruldu
Global Yatırım Holding'in bağlı ortaklığı Global Liman'ın 7-8 Mayıs'ta gerçekleştirilen halka arzı, iptal edilirken; halka arzından vazgeçilen Ak Gıda ile birlikte uzun bir aradan sonra Borsa İstanbul'da beklenen iki büyük arz gerçekleşememiş oldu.

Global Liman ve Global Yatırım Holding A.Ş., halka arza devam edilmeyeceğini bildirdi. Halka arz talep toplama sürecinde halka arz edilen miktardan çok talep gelmiş olmasına karşın, stratejik yatırımcılar ve/ ya da özel sermaye fonları ile işbirliğini değerlendirmeyi planladıkları belirtildi .

Konu hakkında, Global Yatırım Holding'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklama şöyle;

"Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olan bağlı ortaklığımız Global Liman İşletmeleri A.Ş. ("Global Liman") Ocak 2015'te hisselerinin bir kısmının halka arzı için bir çalışma başlatmıştı. Global Liman'ın özgün iş modeli, mevcut limanlarının performansı ve kruvaziyer liman işletmeciliği alanındaki inorganik büyüme stratejisi halka arz sürecinde geniş bir kurumsal yatırımcı kitlesinin yanısıra stratejik yatırımcılar ve özel sermaye fonlarının da büyük ilgisini çekmiş ve bunun bir sonucu olarak da geniş bir kurumsal yatırımcı grubu halka arzda talepte bulunmak suretiyle bu ilgilerini teyid etmişlerdir. 

07-08 Mayıs 2015 tarihlerindeki talep toplama aşamasında Global Liman hisselerine arzın (ek satış dahil 37.658.935 adet) üzerinde, toplam 51.000.000 adetlik bir talebin gelmiş olmasına rağmen Global Liman ve hakim hissedarı Global Yatırım Holding A.Ş., Global Liman'ın bundan sonraki yeni liman satınalma projelerini özel bir şirket olarak yürütmesine karar vermişlerdir. Toplam yabancı yatırımcı talebi yabancı yatırımcılara ayrılan tahsisin önemli miktarda üzerinde (toplam 39.000.000 adet) oluşmuş ve yurtiçi kurumsal ve bireysel yatırımcı talebi de kendilerine ayrılan tahsisi karşılamıştır. Yabancı yatırımcı talebi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (halka arzın %20'si) yanısıra Amerika, Avrupa ve Asya'dan çoğunluğu uzun vadeli yatırımcılardan oluşan çeşitli yatırım kuruluşlarından gelen emirlerden oluşmuştur. 

Global Liman, borçlanma piyasalarındaki imkanlarını da gözönüne alarak, inorganik büyümesinin başarılı şekilde devamının sadece sermaye katkısına bağlı olmadığını düşünmekle beraber stratejik yatırımcılar ve/veya özel sermaye fonları ile işbirliğini değerlendirmeyi planlamaktadır. 

Bu bilgiler ışığında Global Liman ve Global Yatırım Holding A.Ş., halka arza devam edilmeyeceğini bildirerek bu ilgi ve talebin oluşmasına katkı yapan Global Koordinatörler ve Uluslararası Bankalara (Joint Global Coordinators and Joint International Bookrunners), Yerel Yatırım Bankalarına ve diğer konsorsiyum üyelerine ve esas olarak Global Liman'ın hissedarı olmak yönünde ilgi gösteren tüm yatırımcılara şükranlarını sunmayı bir borç bilir."

TALEBE RAGMEN İPTAL EDİLDİ

Global Yatırım tarafından yapılan açıklamada arzın "tahsisatın üzerinde gelen talebe rağmen" iptal edildiği belirtildi.

Global Yatırım Holding, bağlı ortaklığı Global Liman'ın 7-8 Mayıs'taki halka arzında talebin tahsisatın üzerinde gelmesine karşın; şirketin bundan sonraki yeni liman satın alma projelerini özel bir şirket olarak yürütmesine karar verdiğini ve halka arzın iptal edildiğini duyurdu.

Global Yatırım Holding'den KAP'a yapılan açıklamada, Global Liman'ın borçlanma piyasalarındaki imkanlarını da göz önüne alarak, stratejik yatırımcılar veya özel sermaye fonları ile işbirliğini değerlendirmeyi planladığı belirtildi.

Yük ve yolcu limanı işletmecisi Global Liman İşletmeleri'nin sermayesinin yüzde 36.4'ü, ek satışla birlikte yüzde 41.8'i 19.6-23.5 liradan 7-8 Mayıs'ta halka arz edilmişti. Bu fiyatlamaya göre, halka arz büyüklüğü de 642-770 milyon lira arasında olacaktı.

Global Yatırım Holding'in açıklamasına göre, Global Liman'ın ek satış dahil 37.66 milyon nominal hissesinin halka arzında toplam talep 51 milyon lira ile arz miktarının üzerinde gerçekleşti.

Toplam yabancı yatırımcı talebi yabancı yatırımcılara ayrılan tahsisin önemli miktarda üzerinde oluşurken; yurtiçi kurumsal ve bireysel yatırımcı talebi de kendilerine ayrılan tahsisi karşıladı. Yabancı yatırımcı talebi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (halka arzın yüzde 20'si) yanı sıra Amerika, Avrupa ve Asya'dan çoğunluğu uzun vadeli yatırımcılardan oluşan çeşitli yatırım kuruluşlarından gelen emirlerden oluştu.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Zümrüt Can Ambarcı, halka arzın iptali ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "İki büyük halka arz borsamıza gelecek diye mutluyduk. Ama her ikisinin de gelmiyor olması üzücü oldu. Ancak bu bundan sonraki halka arzlar için bir yön gösteremez, çünkü her ikisi de münferit nedenlerle oldu. Üstelik Global Liman'a talep de gelmişti" dedi.

Yıldız Holding'in iştiraki Ak Gıda'da 6-8 Mayıs'ta halka arz yoluyla pay satışı yapacağını açıklayan şirket ortakları, halka arz işlemini son anda iptal ederek şirketin yüzde 80 hissesini Fransız Groupe Lactalis firmasına blok olarak satmıştı.

Ambarcı, iki büyük halka arzın iptalinin gelecek arzlar için etkisi olup olmayacağı ile ilgili ise, "Seçimden sonra birçok halka arzın sırada olduğunu biliyoruz. Finans sektörü dışında halka arzların gelmesini çok istiyorduk, yeni yatırımcı çekebileceğini düşünüyorduk. Bundan sonraki halka arzlarda ne olacağı seçimden sonraki gelişmelere bağlı olacak" dedi.

Diğer yandan, ilk seansta işleme kapalı olan Global Yatırım Holding hisseleri, halka arzın iptal edildiği haberinin ardından ikinci seansta taban fiyattan işleme açıldı. Hisse saat 14.55'de yüzde 9.85 düşüşle taban fiyat olan 2.38 liradan işlem görüyor.

Global Yatırım Holding hisseleri, bu sabah şirketin talebi üzerine Borsa İstanbul tarafından geçici olarak işleme kapatılmış; ikinci seansta saat 14.20-14.30 arasında açılış seansı yapılan hisse, 14.35'ten itibaren sürekli müzayede bölümünde yeniden işleme açılmıştı.

Bu haber toplam 1613 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim