• BIST 9717.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Galataport'a bilirkişi itirazı: Kıyı kamuya kapatılıyor

Galataport'a bilirkişi itirazı: Kıyı kamuya kapatılıyor
Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odaları tarafından Galataport projesine ait imar planlarına karşı açtığı davada bilirkişi raporu kruvaziyer liman projesi ile kıyının kamuya kapatılacağı uyarısında bulundu.

Tartışmalı Galataport’a karşı açılan davada bilirkişi raporunda projenin kamu yararına aykırı olduğu belirlendi. Doğuş Holding’e ait Karaköy Sahili’nin 1200 metrelik şeridinde otel, restoran, kafe ve mağazalardan oluşan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı, kamuoyunda bilinen adıyla Galataport projesine ait imar planlarına ilişkin bilirkişi raporu açıkladı. 

Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odaları tarafından açılan Danıştay 6. Dairesi’ndeki davada bilirkişi, projenin yanlış ve eksiklerine dair özetle şu sonuçlara vardı: 

Planlar koruma amaçlı değil 

Davaya konu alan İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararıyla ‘kentsel sit alanı’ ilan edildiği halde imar planları ‘koruma amaçlı imar planı’ koşullarına uygun hazırlanmamış. 

Kamu kıyıya giremeyecek 

Planlarda kıyının tümü kamuya kapalı hale getirilmiş; buna karşın kamu yararının gerçekleştirilmesine yönelik karar yok. 

Planlama ilkesine aykırı 

Plan kararlarında ve raporlarında yer alan işlev ve yoğunluk kararı içeren maddelerin belirsizlik taşıması, imar mevzuatında benimsendiği şekliyle planların kesin hüküm taşımaları niteliğine uygun değil. Bu yaklaşımın özelleştirmeye konu olan bir bölgede plan dili olarak benimsenmesi kamu yararının değerlendirmesini belirsizleştireceğinden planlama ilkelerine aykırı. 

Dolgu rıhtımı kapatır 

Karaköy rıhtımında yapılacak dolgunun mevcut tescilli rıhtımı tamamen kapatacağı ve burada bu uygulamanın yapılmasının İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu kararıyla çeliştiği sonuçlarına varıldı. 

Bu haber toplam 1219 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim