• BIST 9548.09
  • Altın 2494.418
  • Dolar 32.4867
  • Euro 34.537
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Larnaka Yat Limanı’ın özelleştirmesinde belirsizlik sürüyor

Larnaka Yat Limanı’ın özelleştirmesinde belirsizlik sürüyor
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından özelleştirme kapsamına alınan Larnaka Yat Limanının geliştirilmesi projesinde gecikme yaşanınca, hükümet soruna el attı.

Larnaka Yat Limanı yönetimi, marinada bulunan 400 yatçıyı yarın (Cuma) düzenlenecek olan ‘Larnaka Yat Limanı Geliştirme ve Büyütme Projesi’ hakkındaki toplantıya çağırdı. Kıbrıs Turizm Organizasyonu (CTO) tarafından işletilen marinanın, özelleştirilip büyütülmesi düşünülen Larnaka Limanı projesi ile birlikte ele alınması planlanıyor.

CTO tarafından düzenlenen toplantıda yat sahipleri ile konuyla ilgili görüş alış-verişinde bulunulacak. Yerel bir konsorsiyum tarafından yapılması planlanan çalışmalar geçtiğimiz yıl Troyka ile yapılan anlaşmanın şartlarından olan limanların özelleştirilmesi maddesi kapsamında ele alınıyor.

Ancak projenin yapımını üstlenen konsorsiyum da yaşanan bazı problemler ve maddi sıkıntılar, gecikmeye başlayan projeye hükümetin el atmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Rum Hükümeti, geçtiğimiz günlerde konsorsiyum tarafından talep edilen ‘finansal çalışmalar için ek süre’ talebinin reddetmişti. Cyprus Mail Gazetesinin haberine göre yaklaşık 700 milyon Euro maliyet öngörülen projeye göre, Larnaka limanının tümden özelleştirilmesinin yanında yeni bir yolcu terminali ile birlikte marinanın özel yatlara açık bir şekilde geliştirilmesi de öngörülüyor.

Proje ile birlikte şu an 500 yat kapasiteli olan marinanın 1000 yat kapasitesine çıkarılması planlanırken, yıllardır süren ‘kapasite azlığı’ tartışmalarının yanında ortaya çıkan ve bu sorundan kaynaklanan rüşvet iddialarını da sonlandırmayı amaçlıyor.

Marinada yaşanan sıkışıklığın yat sahipleri arasında tartışmalara yol açtığı ve bazı resmi görevlilerin yat yeri sağlamak için rüşvet aldığı iddiaları uzun süre gazete haberlerine konu da olmuştu.
Cyprus Mail’e konuşan Larnaka Marina direktörü Christos Petreides geçmişte bu türden rüşvet olaylarının yaşandığını, bir görevlinin rüşvet aldığının belirlendiğini onaylıyor.

2010 yılında meydana gelen bu olayın bir yat sahibi tarafından ihbar edildiğini anlatan Petreides, söz konusu görevlinin işine son verildiğini söyleyerek, artık böyle olayların yaşanmadığını iddia etti.
Öte yandan geçtiğimiz yıllarda genişletilen ve süper lüks yat turizminin gözdesi haline gelen Limassol Yat Limanı, Larnaka limanında yer azlığından dolayı kabul edilmeyen ‘normal’ yatlar için bir çözüm sunamıyor. Limanın yeni statüsü gereği ağırlığı lüks yatlara vererek, yer kapasitesini doldurması normal yatların yer bulma sorununu büyütüyor.

Yine yapılması planlanan Ayia Napa ve Protoras Yat Limanlarının ekonomik sebepler yüzünden gecikmesi yaşana sorunlara tuz biber ekiyor. Yapılması planlanan ve yaklaşık 250 milyon Euro tutması beklenen Ayia Napa yat limanı 600 yat kapasitesinin yanı sıra tatil evleri ve apartmanları ile kapsamlı bir proje. Projenin tamamlanması halinde 800 yeni iş imkanı yanında, gelecek yıllarda Rum ekonomisine yaklaşık 1 milyar Euroluk katkı sağlaması bekleniyor.

Protoras’taki proje ise daha küçük kapsamlı, yaklaşık 100 milyon Euro maliyetinde olacak. Ancak her iki projenin de başlama tarihi henüz belirsizliği koruyor.

Bu haber toplam 1490 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim