• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Ergün: Fatih Projesi ile Pardus buluşacak

Ergün: Fatih Projesi ile Pardus buluşacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve yerli işletim sistemi olan Pardus'un Fatih Projesi'nde kullanacağını belirterek, ''Bir nevi Fatih Projesi ile Pardus'u buluşturacağız'' dedi.
Fatih Projesi'ne ilişkin soruları yanıtlayan Ergün, Fatih Projesi'nin Türkiye'de eğitim sistemini, eğitim teknolojilerini, öğrenci ve öğretmen profilini, ders içeriklerini çok köklü bir değişime tabi tutacağını kaydetti.
 
Ergün, bu proje ile Türkiye'de hem yazılım, bilişim sektörünü hem de bu konudaki donanımların, teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacağına işaret ederek, bu yönü ile projenin çok önemli olduğunu ve desteklediklerini anlattı.
 
Eskiden olsa Türkiye'de bu tür çalışmaların yapılmadığını, ''paramız var satın alalım'' felsefesi ile hareket edildiğini dile getiren Ergün, ancak şimdi yaklaşımlarının bu yönde olmadığını ifade etti. Bir proje ortaya koyarken, bunun bütün yönleri ile değerlendirildiğine işaret eden Ergün, ''Artık bu tür projelerde bütün yönlerini düşünüyoruz. Bu teknolojiyi geliştirelim ve bu arada yazılım sektörü de gelişsin. Ona göre yazılımcılar oluşsun, ders içerikleri yazan firmalar oluşsun, özel sektör gelişsin'' dedi.
 
Bakan Ergün, şimdiye kadarki 2 pilot uygulamada tablet konusunda üretim şartı olmadığını hatırlatarak, ancak ana uygulamaya gelindiğinde 10 milyonun üzerinde tabletin dağıtılacağını, daha sonra da her yıl 2 milyon öğrenciye tablet dağıtılacağını dile getirdi.
 
O zaman bu ihaleye giren firmalardan Türkiye'de üretim bandı kurmayı ve Türkiye'de belirli bir yerli katkı oranıyla üretmelerini isteyeceklerini bildiren Ergün, firmaların bu katkı oranını da birkaç yıl içerisinde yükselteceklerini söyledi.
 
Bakan Ergün, geçen yıl ilk etapta küçük bir pilot uygulama yaptıklarını anımsatarak, o pilot uygulamanın son derece başarılı olduğunu, şimdi ikinci uygulamayı yaptıklarını ve pilot uygulamayı genişlettiklerini ifade etti.
 
PARDUS GELİŞMEYE AÇIK
 
Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği Pardus yerli işletim sisteminin de bu bilgisayarlarda kullanılacağını bildirerek, ''Fatih Projesi'ni Pardus'la buluşturacağız. Bu bizim yazılımcılarımız açısından, özel olarak bu konuda firmaların gelişmesi açısından ciddi katkı sağlayan bir proje haline gelmiş olacak. Bir taraftan donanım üretilecek bir taraftan da yazılım sektörü bu projeyle birlikte önemli bir ivme kazanmış olacak. Fatih projesine bu çerçevede çok önem veriyoruz'' diye konuştu.
 
Bakan Ergün, Fatih Projesi'nin gelecek yıl bütün eğitim sisteminde uygulanacağını ifade ederek, gelecek eğitim öğretim yılında sistemin kurulmuş olacağını ve Türkiye'de fabrikaların o zamana kadar üretim tesislerini kuracağını kaydetti.
 
Milli proje olmasının dışında finansman anlamında yerli işletim sistemi kullanılacak olmasının birçok avantaj getireceğine işaret eden Ergün, ''Pardus kaynak kodları açık olan bir işletim sistemi ve geliştirilmeye son derece müsait. Yani çok değişik katkıları alarak geliştirme imkanı var. Sizin yazılımcılarınızın işletim sistemi üzerinden bu bölgenin mantalitesine de uygun içerikler geliştirmesine de imkan doğuyor'' diye konuştu.
 
3G YOK FOTOĞRAF ÇEKMEYECEK
 
Bakan Ergün, tabletlerde 3G'nin olmayacağını ve tabletlerin fotoğraf da çekemeyeceğini dile getirerek, ''Ben 3 G olsun diye düşündüm. Ama Milli Eğitim Bakanlığı fotoğraf çekmesini ve 3G'li olmasını uygun görmedi'' dedi.
 
Tabletin ders amacıyla kullanılacağı için fotoğraf çekmesinin ve 3G bağlantısı olmasının Milli Eğitim Bakanlığı açısından olumlu karşılanmadığını ifade eden Ergün, kendilerinin de bu yaklaşıma göre hareket ettiklerini sözlerine ekledi.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1454 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim