• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Lojistik sektöründe eğilimler araştırmasının 4. çeyrek sonuçları açıklandı

Lojistik sektöründe eğilimler araştırmasının 4. çeyrek sonuçları açıklandı
2013 yılından bu yana gerçekleştirilen "Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması"nın 2014 yılı 4. çeyrek sonuçları açıklandı

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırma Merkezi (BLUARM) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin, 2013 yılından bu yana ortak gerçekleştirdikleri, “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması”nın “2014 Yılı 4. Çeyrek Sonuçları” düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Basın toplantısına Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu BLUARM Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Danışman Bülent Tanla, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Özal, Ekin Tırman ve UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur katıldı.

UTİKAD üyesi 400 lojistik şirketinin yöneticisi ile yapılan araştırmada sektörün 2014 yılı Ekim, Kasım Aralık aylarındaki gerçekleşmeleri ile 2015 yılı Ocak, Şubat, Mart aylarındaki beklentileri soruldu ve çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

BLUARM Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna, araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de lojistik sektöründe rekabetin fiyat üzerinden yapıldığını belirtti. Tuna, “Lojistik yöneticilerinden Türkiye’de lojistik sektöründe rekabet seviyesini tanımlamalarını istediğimizde, yüksek seviyede fiyat, orta seviyede servis hızı ve hizmet kalitesi rekabeti yanıtını alıyoruz. Fiyat odaklı rekabet araştırmada temel bir sorun olarak da yöneticiler tarafından ifade edildi. Fiyat rekabeti sektörü sıkıntıya sokuyor, özellikle küçük ve orta boylu işletmeleri zorluyor ve şirketlerin faaliyetlerine son veriyor” dedi. “Lojistik yöneticilerine kamu ve kamuoyunun sektör algısını sorduğumuzda ise eksik bilindiği sonucuna ulaşıyoruz” diyen Prof. Dr. Tuna, “Sektör son 10 yıl içindeki değişimini ne devlet-hükümet düzeyine ne de sokaktaki vatandaşa anlatamadığını düşünüyor. Biz artık sadece taşımacı, kamyoncu değil, lojistik hizmet sağlayıcısıyız deseler de algıyı düzeltemediklerine inanıyorlar” dedi.

Sektörün bu anlamda kamudan en önemli beklentisinin halen mevzuat düzenlemesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Okan Tuna, 2004 yılında yayınlanan mevzuatın sektörde halen %75,7 oranında değişiklik beklentisi yarattığını belirtti. Sektördeki işbirliği düzeyinin yüksekliğine değinen Prof. Dr. Tuna, işletmeler arası bilgi alışverişi oranının %87,8 ve işbirliğinin %70,3 olduğunu belirterek şöyle devam etti, “Lojistik elbette doğası gereği birlikte iş yapma kültürünü de beraberinde getiriyor ve firmaların hemen hemen hepsinin rekabet öncesi işbirliği yaptığı meslektaş firmaları var, bu birçok sektörde yakalanamayan bir işbirliği oranıdır.”

Sektörün 2015 yılının ilk üç aydaki beklentilerine de değinen Prof. Dr. Tuna, “Yabancı sermaye yatırım beklentisi %54 düzeyindeyken, sektörün büyüyeceğine dair yönetici beklentisi her çeyrekte biraz daha düşüyor, bu yılın ilk üç ayı için bu oran %28,4 oldu. Lojistik sektörü yöneticileri kendi yatırımları konusunda da umutsuz, ilk 3 ay içerisinde sektörde yatırım planına hayır diyenlerin oranı %55,4” dedi. Prof. Dr. Tuna, araştırmaya katılan yöneticilerin %44,6’lık bir oranın önümüzdeki 3 aylık dönemde firmaları bünyesinde yeni çalışan istihdam edeceklerini ifade ettiklerini de belirtti.
“UTİKAD, Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştirerek Lojistik Sektörünün Nabzını Ölçen Araştırmalara İmza Atıyor”

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin de toplantıda, son yıllarda taşımacılık ve lojistik sektöründe yaşanılan değişimlere değinerek, Türkiye taşımacılık sektörünün misyon, vizyon, strateji ve hedeflerinin yeniden tanımlanmasının bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Bu süreçte bütünsel bir yaklaşım ile yepyeni bir lojistik kültürü oluşturulmasına ihtiyaç olunduğunu ifade eden Turgut Erkeskin, şöyle konuştu:

“Türk Lojistik sektörünün strateji ve hedeflerini gerçekleştirmesi sürecinde, bu lojistik kültürünün 3 ana unsuru olan kalite kültürü, güvenlik kültürü ve yenileşim (inovasyon) kültürünü oluşturmada ana aktörlerden biri hiç kuşkusuz UTİKAD olacaktır.

Bu noktada Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek sektörün nabzını ölçen bir araştırmaya imza attık. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu ile gerçekleştirdiğimiz bu araştırmada sektördeki firmalarımızın beklentilerini ortaya çıkarırken, yüzdelik rakamlarla sektörün bir nebze de olsa ölçümlenebilmesini gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde sektör firmalarımız bugün lojistikte neler olduğunun tespitine rakamlarla ulaşabiliyorken, ilerisi için ise sürdürülebilir politikalarını oluşturmaları konusunda da yardımcı bir kaynak görevi üstlenmiş oluyoruz.

UTİKAD üyelerinin ve bütün sektör firmalarının desteğiyle, araştırmacı, yenilikçi ve katma değer yaratan yöntemlerle, güvenli, sürdürülebilir lojistik sistemlerinin geliştirilmesine ve ülkemizde lojistik kültürünün oluşturulmasına öncülük edecektir.”

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu ile bugüne kadar yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirten Turgut Erkeskin, bundan sonraki süreçlerde de sektöre katkı sağlayacak yeni araştırma projelerini birlikte hayata geçireceklerini belirtti.

Bu haber toplam 7069 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim