• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Güney Hazar Taşımacılık Zirvesi yapıldı

Güney Hazar Taşımacılık Zirvesi yapıldı
İran Karayolları ve Kentsel Gelişim Bakanlığı himayesinde, IRN organizasyonu ve HASEN işbirliğiyle düzenlenen 1. Güney Hazar Taşımacılık Zirvesi, İran ve yabancı ülkelerden gelen katılımcılar ile gerçekleştirildi.

İran’ın, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer silahlanmayı sınırlandırması konusunda sağlanan anlaşma sonrasındaki “uluslararası toplumla yakınlaşma” gayretlerinin bir parçası olan etkinlikte, İran’ın sunduğu ekonomik ve ticari potansiyel, ulaştırma imkanları üzerinden katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantı, 2. gününde, İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası ICCIM temsilcileri tarafından İran’ın Avrupa’ya enerji ihracatında taşıdığı önem ve enerji taşımacılığındaki konumu ve İran üzerinden yabancı ülke mallarının geçişi ile ilgili düzenlemelerin aktarıldığı, “Hazar Denizi Üzerinden Yeniden Canlanan İpek Yolu” başlıklı panel ile sona erdi.

UND’nin de bir sunumla katıldığı panele, emekli Türkiye Rusya Büyükelçisi ve Türk Konseyi Kurucu Genel Sekreteri Halil Akıncı moderatörlük yaparken, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Mesut Hakkı, Piri Reis Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Başkanı Prof. Avni Zafer Acar ve Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Fatih Macit birer sunumla katıldı.

2017’de Çin ile karayolu anlaşması imzalamaya hazırlanan Türkiye’nin, İran ve Hazar çevresi ülkelerle gerçekleştireceği iyileştirme projeleriyle ve taşıma engellerinin kaldırılmasıyla Çin’e bugünkünden çok daha düşük maliyetle ve hızla bağlanabileceğini ifade eden UND, bölgede yeni ulaşım güzergahlarının oluşturulması konusunda bölgesel ve uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmalardan, derneğin bu kapsamdaki projelerinden bahsetti.

Toplantıda, Türk taşımacılarının İran ve Hazar güzergahlarında yaşadıkları güncel sorunların, bölgenin küresel ekonomiye daha etkin katılımına darbe vurduğunu anlatan UND temsilcileri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl ve İcra Kurulu Üyesi Elif Sevim, taraflardan özellikle fiziki olmayan engellerin kaldırılması yönündeki çözümler için destek talep etti.

Bu haber toplam 5744 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim