04 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara9°C

ENDONEZYA'DA DENİZE DÜŞEN YOLCU UÇAĞI İLE İLGİLİ NİHAİ RAPOR KASIM’DA AÇIKLANACAK

Endonezya'da 29 Ekim 2018'de düşen ve 189 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasına ilişkin nihai raporun Kasım 2019’da açıklanacağı bildirildi.

Endonezya'da denize düşen yolcu uçağı ile ilgili nihai rapor Kasım’da açıklanacak

18 Eylül 2019 Çarşamba 15:21

Endonezya Ulusal Ulaştırma Güvenlik Komitesi (KNKT) Başkanı Soerjanto Tjahjono, yaptığı açıklamada, Lion Hava Yolları’na ait JT 610 sefer sayılı Boeing 737 MAX 8 tipi düşen yolcu uçağı ile ilgili sonuç raporunun Kasım ayında kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Tjahjono, geçen ay KNTK'nin kazaya ilişkin son taslak raporunun Amerikan uçak üreticisi Boeing, Lion Hava Yolları ve ABD Federal Havacılık İdaresi gibi ilgili tüm taraflara gönderildiğini ifade etti.

Wibowo, taslak raporu ilettikleri kurumların, ekim ayı içerisinde geri bildirimde bulunmaları gerektiğini kaydetti.

Boeing firması Temmuz'da yaptığı açıklamada, Endonezya ve Etiyopya'da yaşanan 737 Max 8 kazaları kurbanlarının ailelerine ve yakınlarına 100 milyon dolarlık yardım yapılacağını duyurmuştu.

BOEING 737 MAX 8 KRİZİ

Endonezya'da Lion Hava Yolları'na ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya Hava Yolları'na ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da, 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya'daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her iki kazada da 737 Max tipi uçaklarda, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının "Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi" (MCAS) adı verilen kontrol sisteminin otomatik devreye sokmasının etkili olduğu belirtilmişti.

Boeing, 737 Max tipi uçakların hücum açısı sensörlerinin MCAS yazılımına yanlış veri sağlaması durumunda, ek güvenlik katmanları sağlayacak bir güncelleme yapacağını duyurmuştu.

DENİZ HABER AJANSI

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.