07 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara3°C

GÜVEN VE EĞİLİM İNDEKSLERİ AZALDI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Piyasa Güven ile Eğilim ve Beklenti İndeksi anketinin 2012 Temmuz sonuçlarına göre, güven ve eğilim ve beklenti indeksi azaldı.

Güven ve eğilim indeksleri azaldı

17 Ağustos 2012 Cuma 12:48

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Piyasa Güven ile Eğilim ve Beklenti İndeksi anketinin 2012 Temmuz sonuçlarına göre, güven indeksi 2012 Nisan ayına göre yüzde 7,3 azalışla 98,88, eğilim ve beklenti indeksi ise yüzde 7,1 azalarak 102,61 oldu.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İTO'nun Piyasa Güven ile Eğilim ve Beklenti İndeksi anketinin 2012 Temmuz sonuçları açıklandı.
Ankete göre, güven indeksi 2012 Nisan ayına göre yüzde 7,3 azalışla 98,88, eğilim ve beklenti indeksi ise yüzde 7,1 azalarak 102,61 oldu.
Geçen 3 ayda firma faaliyetlerinde bir önceki döneme göre kısmen de olsa olumlu gelişmeler kaydedildi. Yayılma indeksi 89,19'a yükselirken, ihracat, istihdam ile karşılıkız çek ve senetlerde azalış gerçekleşirken, üretim, satış ve yeni siparişlerde artışa işaret ediyor.
 
Güven indeksinde yer alan gelecek 3 ayda firma faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerde olumsuz beklenti hakim durumda bulunuyor. Yayılma indeksi 95,22'ye gerilerken, üretim, satış, yeni sipariş, ihracat ve istihdamda azalış beklentisine karşılık, karşılıksız çek ve senetlerde artış olacağı düşüncesi öne çıktı. Eğilim ve Beklenti İndeksinde ise bu sorunun şıklarına işletme maliyetlerinin dahil edilmesi sonucu bu faktörün yayılma indeksi 95,49 olurken, indeksler arasındaki fark işletme maliyetlerinde artış beklentisinden kaynaklanıyor.
 
Geçen 6 ayda sektörlerin talep ve iş yapma ile ilgili reel kesimin değerlendirmesinde olumsuz görüş artarak, yayılma indeksi 87,12'ye geriledi. Gelecek 6 ayda sektörlerin talep ve iş yapma ile ilgili beklentilerde olumsuz görüşe katılanların sayısı arttı ve yayılma indeksi 87,01 oldu. İşletme sermayesi artışının değerlendirilmesinde yayılma indeksi gerileme göstermesine rağmen yine de 136,35 puan ile iyimserlik düzeyinin üzerinde bulunuyor.
 
Artan sermayeyi değerlendirme şekli kendi sektörlerinde yatırım yapma ile gayrimenkul alma eğilimlerinde azalma, başka sektörlerde yatırım yapma, mevduatta ve hisse senedinde değerlendirme eğiliminde artışa işaret edildi. Olası işletme sermayesi azalışında yayılma indeksi 113,06'ya gerilerken, sermaye koyma veya banka kredisi kullanma eğilimi azalıp, faaliyet alanını daraltma veya başka sektörlerde faaliyete yönelme eğilimi ise arttı.
6 ay öncesine göre ülkenin genel ekonomik durumu ile ilgili değerlendirmede iyimserlik düzeyinde azalma görülmüş ve yayılma indeksi 90,87 düzeyinde gerçekleşti. Gelecek 6 aylık dönemde ülkenin genel ekonomik durumuna yönelik beklentide iyimserlik azalarak yayılma indeksi 92,25'e geriledi. Gelecek 3 ayda ekonomik verilerdeki beklentilerde ise enflasyon, kredi faiz oranlarında azalış, döviz kuru, istihdam ve yatırımlarda artış öngörülürken, indeks bir önceki döneme göre artarak 91,51 oldu.
 
www.UlasimOnline.Com
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.