05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞI KREDİ BORCU ARTTI

Merkez Bankası, haziran sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun arttığını açıkladı.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı

18 Ağustos 2012 Cumartesi 12:27

 

Merkez Bankası, haziran sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, 2011 yıl sonuna göre 76,9 milyon dolar, bir önceki ay sonuna göre ise 391,7 milyon dolar artışla 127,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi. 
 
Merkez Bankası açıklamasında, borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,4 milyar dolar azaldığı kaydedildi. 
 
Tahvil biçimindeki borçlanmaların 993,3 milyon dolar, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının da 1 milyar dolar arttığı, söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarında ise 940,9 milyon dolar azalış meydana geldiği bildirildi. 
 
Açıklamada, alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, haziran sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 90,6'sını oluşturan özel alacaklılara olan borcun 723,5 milyon dolar, yüzde 9,4'ünü oluşturan resmi alacaklılara olan borçların ise bir önceki yıl sonuna göre 192,7 milyon dolar azaldığı kaydedildi. 
 
Finansal olmayan kuruluşların, 2012 yılının haziran ayında Türkiye'de yerleşik bankaların yurt dışı şube ve iştiraklerinden sağlamış oldukları kredilerin 2011 yıl sonuna göre 1,4 milyar dolar azalarak 20,4 milyar dolar olarak gerçekleştiği, yabancı ticari bankalardan sağlamış oldukları kredilerin 445,2 milyon dolar azalarak 37,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği ifade edildi. 
 
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurt dışından sağladığı 127,2 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60,4'ünün dolar, yüzde 34,6'sının avro ve yüzde 5'inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu belirtildi. 
 
Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, haziran sonu itibarıyla sektör dağılımı incelendiğinde, toplam borcun yüzde 62,6'sını oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurt dışından sağladığı 79,7 milyar dolar tutarındaki borcun, yüzde 57,6'sının hizmetler sektörü, yüzde 41,5'inin sınai sektörler ve yüzde 0,9'u da tarım sektörü tarafından kullanıldığı bildirildi. 
 
Haziran sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç), 2011 yıl sonuna göre 5,6 milyar dolar, bir önceki ay sonuna göre ise 1,4 milyar dolar artışla 32,7 milyar dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. 
 
Borçluya göre dağılım incelendiğinde ise bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2011 yıl sonuna göre 2 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının ise 1,7 milyar dolar artış gösterdiği ifade edildi. 
 
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, haziran sonu itibarıyla  kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 67 milyar dolar tutarında olduğunun gözlendiği kaydedildi.
 
www.UlasimOnline.Com
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.