29 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C

BİLİŞİM PROJELERİNİN %80’İ BAŞARISIZ OLUYOR

Harvard Üniversitesi’nde yapılan ‘bilişim projeleri’ konulu araştırmaya göre dünya genelinde başarıya ulaşmış bilişim projelerinin oranı yüzde 20 seviyesinde olduğu açıklandı.

Bilişim projelerinin %80’i başarısız oluyor

18 Nisan 2013 / 00:13

 

Harvard Üniversitesi’nde yapılan ‘bilişim projeleri’ konulu araştırmaya göre dünya genelinde başarıya ulaşmış bilişim projelerinin oranı %20 seviyesinde olduğu açıklandı.
 
Dünyada geliştirilmiş bütün projeleri kapsamına alan araştırmada başarılı projelerin oranı %20 iken, kullanılabilir olarak nitelenen projelerin oranı ise toplamda %40 olarak belirtiliyor.
 
Araştırma sonuçlarını wise.tv ’ye yorumlayan Yazılım Uzmanı Mustafa Eşgin sonuçların şaşırtıcı olmadığını söyledi:
 
“Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırma bize şu mesajı veriyor: Bilişim projeleri çok riskli projelerdir. Çok emek harcanır, çok fazla zaman sarf edilir  çok kaynak kullanılır, ama gelinen noktada yüzde 20 ölçeğinde memnuniyet doğurmuş bir resimle karşı karşıyayız.”
 
Türkiye’de ve dünyada geliştirilen yazılım projelerini değerlendiren Eşgin projelerin nasıl başarılı olabileceğine ilişkin ipuçları verdi: “Ulusal ölçekte değerlendirmeler yaparsak, yazılım projelerinin iplementasyonları çok önemli operasyonlardır. İşin hem sosyolojik hem de teknik tarafı vardır. Teknik taraftaki sorunları aştığınız takdirde iplementasyonların başarılı olması için; finansörün inanması, sponsorun inanması, iyi bir takım oluşturma, doğru zamanlama, doğru kaynak planlaması, ekibin inanması ve iş süreçlerinin analiz edilmesi gerekiyor. Tüm bunlar bir araya gelirse başarıya ulaşılır.”
 
Başarı için uluslararası standartlara da uyulması gerektiğinin altını çizen Eşgin şunları söyledi: “Uluslararası standartlar doğruluğu kanıtlanmış kurallar bütünüdür. Özellikle yazılımda bu kurallar hayati önem taşıyor. Bu standartlara uymak başarı için gerekli koşullardan biri."
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.