04 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara18°C

İRAN'IN AVRUPA'YA 'PETROL' İHRACATINDA ARTIŞ

İran'ın, petrol ürünlerine uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletilmesi ile birlikte başta Doğu Avrupa olmak üzere Avrupa ülkelerine petrokimya ve polimer ürünleri ihracatının arttığı bildirildi.

İran'ın Avrupa'ya 'petrol' ihracatında artış

17 Eylül 2014 / 00:04

Petrol Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Husrevcerdi, petrokimya endüstrisine uygulanan yaptırımların kaldırılması ile birlikte bu endüstrinin karşılaşacağı başka engelin kalmadığını vurguladı.

Son zamanlarda Batı Avrupa'ya petrol ürünleri ihraç etmeye başladıklarını belirten Husrevcerdi, İtalya, İspanya ve Yunanistan'nın İran'dan petrokimya ürünleri ithal ettiğini söyledi.

Petrokimya ürünleri ihracatını genişletmek için çalışmalarını sürdüren Tahran Ticaret Odası Genel Sekreteri İbrahim Bahadurani ise yakında Romanya'ya petrokimya ürünlerinin ihracatını arttıracaklarını, geçmişte Romanya'dan İran'a çelik ve sanayi parçaları ithal ettiklerini, buna karşı İran'ın da petrokimya ve gıda ürünleri ihraç ettiğini dile getirdi.

Petrokimya Endüstrisi İşverenler Derneği Genel Sekreteri Ahmed Mahdavi de AB ülkelerine İran'ın petrokimya ihracatının son durumu hakkında bilgi vererek "Şu anda Avrupa ülkelerine petrokimya ihracatı üzerinde herhangi bir kısıtlama yok. Avrupa ülkelerine Petrokimya ihracatı artıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Hollanda, Belçika, İspanya, ve Romanya 2013 yılında İran'dan sıvılaştırılmış gaz ve petrokimya ürünleri ithal ettiklerine değinen Mahdavi, İran'da üretilen yüksek kaliteli petrokimya ürünlerinin Avrupa'da önemli bir pazar payına sahip olduğunu kaydetti.

İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında geçen yıl gerçekleşen görüşmelerde uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlaması öngörülmüştü.

Tarafların, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de vardığı geçici anlaşmayla yaptırımlar hafifletilmiş ve bu anlaşma gereği İran'ın petrol ürünleri ihracı serbest bırakılmıştı.

www.ulasimonline.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.