30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ GEMİDEN İLHAM ALIYOR

Tuzla’da bulunan Piri Reis Üniversitesi, Aydan Volkan ve Selim Cengiç önderliğindeki Kreatif Mimarlık imzası taşıyor. Denizcilik alanında eğitim veren üniversitenin yapısı adından da belli olduğu gibi gemilerden ilham alıyor.

Piri Reis Üniversitesi gemiden ilham alıyor

17 Eylül 2014 / 16:29

Eğitim ve rekabet birbirlerine ters düşen kavramlar olsa da gün geçtikçe sayıları artan üniversitelerin çağın bir adım ötesinde adımlar atması kaçınılmaz oluyor. Tuzla’da konumlanan ve denizcilik üzerine yükseköğretim ve uygulamalı eğitim veren vakıf üniversitesi Piri Reis, mimarisi ve eğitim yaklaşımıyla öne çıkan üniversitelerden biri olmaya aday. 60.000 m2’lik alana yayılan ve 8 bloktan oluşan bu proje Kreatif Mimarlık tarafından üç yıllık bir sürede hayata geçirilmiş. Tasarımıyla brütal bir yapı olan Piri Reis Üniversitesi, adından da anlaşılacağı gibi mimarisinde gemilerden ilham almış. Gemilerde sık kullanılan materyallerden olan ahşap, dış mekan zeminlerinde ve korkuluklarda kullanılırken; korten çeliği ise cephelerde güneş kontrol elemanları olarak uygulanmış.

Türkiye’nin ilk uluslararası ‘BREEAM-Very Good Sertifikalı’ yeşil kampüsü olarak kayıtlara geçecek olan bu proje dahilinde denizcilik, mühendislik, fen edebiyat ve iktisadi idari bilimler fakülteleri ile birçok gemi simülasyon laboratuvarları, çok amaçlı salon ve seminer salonları, öğrenci kulüpleri, dalga ve fırtına simülasyonları yapabilen eğitim havuzu, bilgisayar laboratuvarları, makina atölyeleri yer alıyor.

Ayrıca Ana Omurga yapı/ fonksiyonları birbirine ilişkilendirmekle birlikte kampüs girişinden başlayıp sahil şeridinde sonlanan bir yaya aksı oluşturulmuş. Kampüsün giriş noktasında kullanıcıya sunulan bu aks üzerinde kesintisiz deniz manzarasının algılanabileceği teras, meydan ve yeşil alanlara bulunuyor.

Çok amaçlı salon ve seminer salonları, kapalı spor salonu, simülasyon laboratuarları ve otopark gibi yüksek ve doğal ışık alması gerekmeyen mekanlar olabildiğince toprak altında; güneş ihtiyacı olan sınıflar, laboratuvarlar, idari bürolar, sosyal tesisler gibi öğeleri toprak üstünde konumlandırmıştır. Böylelikle, taban alanını en aza indiren yerleşim, kullanıcılarına mümkün olan en fazla peyzajı sunuyor.

Piri Reis Üniversitesi’ndeki iç kurguyu yaratmak üzere Jan Wertel ve Gernot Oberfell’in ortak tasarımı olan Dilim kanepeler, Koray Malhan imzası taşıyan Guamba ve Narcissus sehpalar, Faruk Malhan tarafından tasarlanan Plato depolama ünitesi ve Laluna oturma üniteleri kullanılmıştır. Üniversitenin yemekhanesinde ise Calvino masalara Cantata sandalyeler eşlik ediyor.

piri2.20140917163435.jpg

piri3.20140917163448.jpg

piri4.20140917163502.jpg

www.ulasimonline.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.