05 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C

'FİNANSAL KİRALAMA 70 MİLYAR TL BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI'

Zeki Özger, Türkiye'de finansal kiralamanın 70 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştığını söyledi.

'Finansal kiralama 70 milyar TL büyüklüğe ulaştı'

22 Ekim 2014 / 18:11

Vakıfbank Leasing Genel Müdürü ve Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zeki Özger, Türkiye'de finansal kiralamanın 70 milyar lira aktif büyüklüğe, 63 milyar lirayı aşan finansman kaynağa, 11 milyar lira öz kaynak ve 65 milyar lirayı aşan işlem hacmi büyüklüğüne ulaştığını söyledi.  
 
Özger, Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren "6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansal Şirketler Kanunu" hakkında İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) üyelerine sunum yaptı. 
 
Kanundaki değişiklikler hakkında bilgi veren Özger, leasingin firmalara büyük imkanlar sunduğunu ifade etti.
 
Vakıf Leasing'in Türkiye'de kurulan ilk leasing şirketi olduğunu kaydeden Özger, "Türk finansal kiralama sektörü 70 milyar lira aktif büyüklüğe, 63 milyar lirayı aşan finansman kaynağa, 11 milyar lira öz kaynağa ve 65 milyar lirayı aşan işlem hacmi büyüklüğüne ulaşmıştır. Sektör yaklaşık 7 bin kişiyi istihdam ediyor" dedi.  
 
Finansal kiralama sektöründe vadenin 5 yılı aşabildiğini bildiren Osman Zeki Özger, "sat ve kirala sistemi"nin büyük vergi avantajı getirdiğini hatırlattı. Özger, sistemin yüzde 100 kurumlar vergisinden muaf olduğunu, alımda, satımda, devirde ve kiralamada katma değer vergisinin bulunmadığına işaret ederek, "Sat ve geri kirala işlemlerinde sadece ilk satışta binde 4,55 tapu harcı alınıyor. Damga vergisi alınmıyor. Emlak vergisini tapu sahibi ödüyor" diye konuştu. 
 
İZSİAD üyelerinin sorularını da cevaplayan Özger, leasingde esnek ödeme ve yüzde 100 yakın finansman sağladıklarını dile getirdi.  
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.