30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara24°C

SÜLEYMAN KARAMAN: BEŞ YILDA 13 BOLU TÜNELİ YAPTIK

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) eski Genel Müdürü Süleyman Karaman, göreve başlarken en büyük hayalinin İstanbul- Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesini hayata geçirmek olduğunu belirtti.

Süleyman Karaman: Beş yılda 13 Bolu Tüneli yaptık

02 Mart 2015 Pazartesi 09:21

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) eski Genel Müdürü Süleyman Karaman, göreve başlarken en büyük hayalinin İstanbul- Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesini hayata geçirmek olduğunu hatırlatarak, “Bu, en önemli hedefim ve hayalimdi. Çok zorluk çektik ama başardık. YHT sayesinde hem Türkiye’de projecilik öğrenildi hem de yabancılar deprem bölgesinde proje yapmayı başardı. 3 kilometrelik Bolu Tüneli 15 yılda yapıldı, biz 5 yılda 40 kilometre tünel yaptık, tarihe geçtik” dedi.

Göreve geldiğinde ‘Yüksek Hızlı Tren yapacağız’ sözlerine ne demiryolcuların ne de vatandaşların inandığını söyleyen Karaman, “Bugün geldiğimiz noktada Avrupa’da 6’ncı, dünyada 8’inci YHT ülkesi olduk” dedi.

6 YIL KUŞLARI BEKLEDİK

YHT’yi kuşlara bile kabullendirmek zorunda kaldıklarını anlatan Karaman, şunları anlattı: “Önceleri 120 km hızla giderken kuşlar trene çarpıyordu, hız 250- 300 km’ye çıktığında ise çarpmamaya başladı. Proje 6 ay gecikti.” Şu anda Türkiye’de bin 700 km YHT hattı bulunduğunu hatırlatan Karaman, “2023’e kadar bunun 10 bin km’ye kadar çıkabilmesi için planlar hazır. Ankara- Erzincan demiryolunu yapabilseydim çok mutlu olacaktım. İçimde bir ukde olarak kaldı” dedi. Erzincan’dan aday adayı olan Karaman, Marmaray projesini bütün dünyadan teknik elemanların merak edip incelemeye geldiğini, örnek bir yapı olduğunu söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.