03 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

MERSİN'E KURULAN ŞAMANDIRA İLK TESTLERDEN GEÇTİ

Mersin körfezine kurulan, Türkiye’de ilk defa oşinografik ve meteorolojik verileri gerçek zamanlı ölçebilecek kabiliyete sahip şamandıra ilk testlerden başarıyla geçti.

Mersin'e kurulan şamandıra ilk testlerden geçti

24 Mayıs 2015 Pazar 08:55

Deniz bilimlerinde Türkiye’deki en büyük dört enstitüden biri olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü (DBE) alanındaki öncü çalışmalara yenilerini ekliyor. Geçen günlerde bilim adamları tarafından Mersin körfezinde açık denize bırakılan ve test çalışmaları süren oşinografik-meteorolojik şamandıra hakkında araştırma gemisi “RV Bilim 2” ile düzenlenen sefer ile kamu yöneticilerine yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aktarıldı.

Sefer sırasında yaptığı konuşmada enstitülerinin deniz bilimlerindeki başarılarına değinen Enstitü Müdürü Prof.Dr. Ahmet Kıdeyş, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Nisan ayında açıklanan İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) değerlendirmesinde ‘yer ve deniz bilimleri’ alanında dünyanın en başarılı 200 üniversitesi arasında yer aldı. Mersin’de ODTÜ Erdemli kampüsünde yer alan Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün öncü bilimsel çalışmaları bu başarıda çok önemli bir role sahip” dedi.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye’de ilk defa oşinografik ve meteorolojik verileri gerçek zamanlı ölçebilecek kabiliyete sahip şamandıranın enstitüleri tarafından Mersin körfezinde denize bırakıldığını ifade eden Kıdeyş, “Mersin körfezine kurulan, uzun yıllar hizmet vermesi planlanan oşinografik-meteorolojik şamandıra, özellikle Doğu Akdeniz’deki iklim değişimlerinin takip edilmesinde ve bunların deniz ekosistemi üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına çok önemli katkılarda bulunacaktır” diye konuştu.

İKİNCİ ŞAMANDIRA KARADENİZ’E KURULACAK

Test çalışmalarının başarılı olduğunu ve sistemin sorunsuz çalıştığını dile getiren Kıdeyş, çalışmanın Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi (DEKOSİM) projesi kapsamında gerçekleştirildiğini, bir ikincisinin de Karadeniz’e kurulacağını kaydetti. Enstitünün öğretim üyelerinden Dr. Devrim Tezcan da yürütülen bilimsel çalışmalar ve şamandıranın bu çalışmalara katkısı hakkında teknik bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: Anamurlular.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.