01 Mayıs 2025
  • İstanbul12°C
  • Ankara17°C

TÜRKİYE'DE İHRACAT FİYATLARINDA YENİDEN ARTIŞ YAŞANIRKEN İSVİÇRE'DE İHRACAT VE İTHALAT BEKLENENİ VERMEDİ

Türkiye'nin ihracat fiyatları Temmuz ayındaki düşüşün ardından, Ağustos ayında yeniden yükselişe geçti. İsviçre'de ise ihracat ve ithalatı düşüş gösterirken, ticaret fazlası geriledi.

Türkiye'de ihracat fiyatlarında yeniden artış yaşanırken İsviçre'de ihracat ve ithalat bekleneni vermedi

22 Eylül 2015 Salı 10:49

Türkiye'nin ihracat fiyatları Temmuz ayındaki düşüşün ardından, Ağustos ayında yeniden yükselişe geçti.

Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4.69 arttı. Endeks, Ocak ayında düştüğü en düşük düzeyden sonra Temmuz’a kadar aralıksız yükselmiş, Temmuz’da hafif gerilemişti.

YD-ÜFE, Ağustos ayında, Aralık ayına göre yüzde 12.92, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.20 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5.31 artış gösterdi.

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 4.74 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 4.69 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endeksler en çok, yüzde 7.15 ile kağıt ve kağıt ürünlerinde, yüzde 7.04 ile motorlu kara taşıtlarında ve yüzde 6.18 ile diğer ulaşım araçlarında arttı. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünlerinde yüzde 3.51 düştü.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ağustos ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında ve yıllık artış da dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti. 

İsviçre'de ihracat ve ithalat bekleneni vermedi

İsviçre'de ihracat ve ithalatı düşüş gösterirken, ticaret fazlası geriledi. İsviçre Federal Gümrük Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ticaret fazlası 2,75 milyar İsviçre Frangı(CHF) oldu. Piyasa beklentisi 2,75 milyar dolar fazla olacağı yönündeydi.

Ülkede ihracat yıllık bazda yüzde 2,1 düşüşle 14,23 milyar CHF olurken, ithalat yüzde 7,4 düşüşle 11,36 milyar CHF olarak gerçekleşti.

Ülkenin en büyük ihracat kalemi olan saat ihracatı yüzde 1,6 artışla1,47 milyar CHF seviyesinde kaldı. İsviçre Dünyanın en büyük saat üretici ülkesi konumunda bulunuyor.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.