03 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

FİTCH'TEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Fitch, Türkiye'nin ülke risklerinin büyük oranda dengede kalmaya devam ettiğine işaret etti. Açıklamada, Türkiye'nin dış likiditesinin ise kendi not kategorisindeki ülkelerden daha zayıf durumda olduğu belirtildi.

Fitch'ten Türkiye açıklaması

22 Ekim 2015 Perşembe 16:40

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Türkiye ekonomisine yönelik bir açıklama geldi.

Fitch’ten gelen açıklamada şu başlıklar yer aldı:

''Türkiye ülke riskleri büyük oranda dengede kalmaya devam ediyor.
Türkiye bir taraftan küresel finansal piyasaların durumuna maruz kalırken diğer taraftan güçlü kamu finansmanını sürdürüyor.
Türkiye son dönemde oluşan dış şoklara gösterdiği direnci korumaya devam ediyor.
Dış finansman ihtiyacının çok yüksek oluşu Türkiye'yi yatırımcı algısındaki değişimlere karşı hassas hale getirerek potansiyel bir risk oluşturuyor.
Tüm bunlar Türkiye'nin geçen ay teyid edilen ‘BBB-‘ ülke notu ve durağan görünümünü yansıtıyor.
Türkiye’nin dış likiditesi kendi not kategorisindeki ülkelerden daha zayıf durumda.
Cari açığın GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 4.8'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Cari açıktaki bu iyileşme düşük petrol fiyatlarından kaynaklanmakta.
Enflasyonun hedeflerin üzerinde seyretmesinin para politikası anlamında arz ettiği zorluk TL’nin değer kaybı ile daha da artabilir.
Kasım seçimlerinden istikrar sağlayabilecek bir hükümet çıkması yapısal reformlar ve büyüme anlamında fayda sağlayacaktır.''

MOODY'S: TÜRKİYE DIŞ RİSKLERE KARŞI EN HASSAS ÜLKE

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise, Türkiye'nin dış sermayeye yüksek bağımlılığı ve yıllık dış borç oranı ile yükselen siyasi riskler göz önüne alındığında gelişen beş ekonomi arasında dış risklere karşı en hassas ülke olduğunu açıkladı.

Moody's'in Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya üzerine yazdığı bir raporda, küresel sermaye akımları sonucu Brezilya ve Türkiye'nin 2015 yılının ilk yarısında en büyük kur ve döviz rezervi kaybı yaşayan ülkeler olduğu belirtildi.

Raporda, gelişen ekonomi tahvillerinin 2015-2016 yıllarında küresel kredi niteliklerini belirleyecek olan risklere karşı şoklara dayanıklılıklarının değiştiği belirtildi. Moody's, gelişen piyasalar için en büyük dış tehdidin Fed'in para politikasında normalleşmeye gitmesi ve Çin'de beklenenden daha sert bir yavaşlama olacağı beklentileriyle bu piyasalara yönelik risk iştahının düşmesi olduğunu belirtirken, raporda bazı durumlarda ise ülkelere has durumların bu riskleri daha da arttığı belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.