07 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara14°C

"BREXİT, AVRO BÖLGESİ BÜYÜMESİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

IMF tarafından, Brexit'in olumsuz etkileri nedeniyle Avro Bölgesi'nde büyümenin bu yıl yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşeceği, gelecek yıl ise yüzde 1,4'e düşeceği bildirildi

"Brexit, Avro Bölgesi büyümesini olumsuz etkileyecek"

08 Temmuz 2016 Cuma 17:48

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesi'ne ilişkin yıllık gözden geçirme raporu niteliğindeki "4. Madde Konsültasyon Raporu"nu yayımladı.

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisindeki toparlanmanın son dönemde iç talebi destekleyen düşük petrol fiyatları, nötr mali duruş ve parasal genişleme sayesinde güçlenmesine karşın, Brexit'in büyümeyi olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Bölgenin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artış oranının, bu yıl yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşeceği, gelecek yıl ise yüzde 1,4'e gerileyeceği beklentisine yer verilen raporda, aşağı yönlü iç ve dış risklerin de yükseldiği belirtildi.

Avro Bölgesi, Brexit olmasa yüzde 1,7 büyüyecekti

Raporda, IMF'nin temel senaryosunun İngiltere'nin AB'de kalacağı yönünde olduğu anımsatılarak, bu senaryodaki 2016 ve 2017 Avro Bölgesi büyüme beklentilerinin yüzde 1,7 seviyesinde bulunduğu kaydedildi.

Bölgede ayrıca, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin Avrupa Merkez Bankasının (ECB) hedefinin altında seyretmeyi sürdürdüğüne işaret edilen raporda, "Manşet enflasyonun enerji fiyatlarındaki kademeli artışla bu yıl yüzde 0,2'ye ve gelecek yıl yüzde 1,1'e yükseleceğini tahmin ediyoruz." ifadesine yer verildi.

"Avro Bölgesi kritik dönemeçte"

IMF'in 4. Madde Konsültasyon Raporunda, Avro Bölgesi'nin içinde bulunduğu zor süreçten "düşe kalka bir şekilde halledilir" yaklaşımıyla çıkamayacağı vurgulanarak, "Avro Bölgesi büyüyen siyasi uzlaşmazlıklar ve şüphecilik nedeniyle kritik bir dönemeçte. Büyümeyi destekleyecek ve parasal birliği güçlendirecek daha kararlı adımlar atılmadıkça, Avro Bölgesi istikrarsızlık riski ve güven krizleriyle yüzleşmeye devam edecek." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, bu kritik dönemeçten en az hasarla çıkılabilmesi için yapısal reformlara öncelik verilmesi, parasal genişlemenin sürdürülmesi ve bankacılık alanında entegrasyon sağlanması gerektiği tavsiyelerinde bulunuldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.