01 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara16°C

WİNDOWS 10 İLE RAFA KALKAN YAZILIMLAR

Windows 10 beraberinde pek çok özellik sunuyor ve bu özelliklerden bazıları sevilen klasik yazılımların işini görüyor.

Windows 10 ile rafa kalkan yazılımlar

24 Ekim 2016 Pazartesi 16:32

Üçüncü parti yazılımlar her zaman işletim sistemlerinin vazgeçilmezleri olmuştur. İşletim sisteminin tek başına gerçekleştiremediği işler için yardımımıza koşan bu yazılımlar daha uzun bir süre aramızda olacaklar.

Ancak Microsoft sıkça kullanılan üçüncü parti yazılımlara ait özellikleri Windows’a entegre etmeye devam ediyor. Örneğin üçüncü parti ISO araçları ve PDF okuyucuları, Windows 8 ile birlikte zorunluluk olmaktan çıkmıştı. Windows 10 ise bu listeyi biraz daha genişletti. İşte Windows 10’un alternatif sunduğu ve gereksiz kıldığı en popüler yazılımlar.

Antivirüs yazılımları

Bundan birkaç yıl önce bir bilgisayarı üçüncü parti antivirüs yazılımı olmadan kullanmak her türlü soruna davetiye çıkarmak olarak algılanırdı. Microsoft’un son yıllarda Windows Defender’a yaptığı yatırımlar ise bu görüşü yavaş yavaş ortadan kaldırmaya başladı.

Windows Defender, temel koruma konusunda son yıllarda aldığı övgülerle kendinden söz ettiriyor. Her ne kadar antivirüs testlerinin en üst sıralarında olmasa da, Windows Defender genel kullanıcı kitlesinin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak potansiyele sahip.

Dexpot

Sanal masaüstü, Windows kullanıcılarının yıllardır Microsoft’tan talep ettiği bir özellikti. Ancak Microsoft bu talepleri uzun süre görmezden geldi. Bu sırada Windows kullanıcılarının imdadına ise Dexpot yetişti.

Tartışmalı geçen Windows 8 döneminin ardından Microsoft, PC kullanıcılarının gönlünü alabilmek için Windows 10’da nihayet sanal masaüstü desteğini sunmaya başladı. Dexpot’un hala bazı avantajları olsa da, Windows 10’un Görev Görünümü özelliği, Dexpot’u çoğu kullanıcı için gereksiz kılıyor.

CutePDF

Windows’un eski sürümleri tuhaf bir şekilde dosyaları PDF olarak yazdırmaya izin vermiyordu. Bu nedenle kullanıcıların yazdırma seçenekleri fiziksel kağıtlar ile sınırlıydı. Kullanıcılar alternatif olarak CutePDF adlı yazılımına yöneldi.

Her ne kadar CutePDF çalışmak için PDF dönüştürücülere ihtiyaç duysa da, alternatif eksikliği yüzünden pek çok kullanıcı tarafından yıllarca kullanıldı. Windows 10 ise PDF sınırlaması ile birlikte CutePDF’e olan ihtiyacı da ortadan kaldırdı.

WizMouse

Önceki Windows sürümlerinde olan bir diğer eksiklik ise, görünürde olup aktif olmayan pencerelerde farenin tekerleği ile kaydırma işleminin yapılamamasıydı. WizMouse’un uzun süre çare sunduğu bu sorun ise Windows 10 ile birlikte giderildi.

Linux için sanal makineler

Linux’un Bash kabuğu çoğu programcı için vazgeçilmez araçlardan biridir. Windows platformu ise bir süredir bunun eksikliğini çekiyordu. Bazı Windows kullanıcıları da çareyi sanal makinelere Linux distroları kurmakta buldu. Ancak Windows 10’un yıldönümü güncellemesi ile işletim sistemine dahil edilen Bash kabuğu, bu ihtiyacı ortadan kaldırdı.

Lisans anahtarı bulucular

Windows 10’un lisans sisteminin farklı çalıştığını ve dijital hak sahipliği sistemini daha önce bu yazımızda açıklamıştık. Windows 10, işletim sisteminizin yasal olup olmadığını Microsoft hesabınız ve donanımınıza bakarak anlıyor. Bu sebeple kullanıcıların çoğu zaman bir lisans anahtarına ihtiyacı olmuyor.

Başlat menüsü alternatifleri

Windows 8’i tartışmalı bir işletim sistemi yapan en önemli değişiklik, Başlat menüsünün ortadan kaldırılmasıydı. Kullanıcılar isyan etmiş olsa da, Microsoft bir süre inadına devam etmişti. Bu sırada pek çok Başlat menüsü alternatifleri ortaya çıktı.

Start8 ve ClassicShell gibi popüler alternatifler çoğu kullanıcı tarafından kullanılıyordu. Neyse ki Windows 10 ile birlikte Başlat menüsü geri döndü ve alternatif Başlat menülerine olan ihtiyaç ortadan kalktı.

ModernMix

Bir diğer Windows 8 kaynaklı şikayet, mağazadan indirilen Windows uygulamalarının sürekli tam ekranda çalışmasıydı. Her ne kadar bu sorun Windows 10 ile çözülmüş olsa da, kullanıcılar bir dönem çareyi ModernMix kullanmakta bulmuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.