29 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara14°C

DEMİRYOLU EMNİYETİ VE İŞLETMECİLİĞİNE DÜZENLEME

Demiryollarında emniyet yönetimine ve demiryolu işletmeciliğine yönelik olarak birçok yeni düzenleme yapıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen değişiklik bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Demiryolu emniyeti ve işletmeciliğine düzenleme

29 Nisan 2017 Cumartesi 10:49

Demiryollarında emniyet yönetimine ve demiryolu işletmeciliğine yönelik olarak birçok yeni düzenleme yapıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen değişiklik bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Gazetede emniyet yönetmenliğinde yapılan değişimler belirtildi.

Yönetmenlikte emniyet sertifikası, demiryolu işletmecilerine yetkilendirme verilmesi, emniyet yönetimi ve yetkilendirilmesine yönelik olarak düzenlemeler getirdi.

Bakanlık tarafından emniyet yetkilendirilmesi işlemleri şehir içi raylı toplu taşıma işletmecileri tarafından alınan 100 bin liralık ücreti 50 bin liraya indirdi. Emniyet sertifika işlemleri için de ulusal demiryolu ağlarında firmalardan alınan 500 bin liralık ücret 250 bin liraya çekildi. Denetimlerde kural ihlali yapılması durumunda uygulanacak cezanın 25 bin lira olarak bildirildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ayrıca Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği'ne de bazı düzenlemeler gerçekleştirildi.  Yönetmelikte yer alan değişikliklere göre bundan böyle organizatörlerin; demiryolu yük taşımacılığı konusunda yetki belgesi sahibi olan tüzel kişilerin kabiliyetlerinden, imkanlarından ve kapasitelerinden yararlanarak kendi adına ve kendi hesabına yük taşıması gerçekleştirerek taşıma faturası düzenleyebilen, yetki belgesi verilen kamu şirketleri ve tüzel kişiler olarak tanımlanacağı bildirildi.

Kamu kuruluşlarında ayrıca kombine taşımacılığı içermesi suretiyle organizatör yetki belgesi almış tüzel kişilerin ve kamu kuruluşların DD yetki belgesi için yapacakları başvurularında yetki belgesi ücreti ödemesinin şartı aranmayacağı da aktarıldı.  Ayrıca sigorta poliçe miktarlarının minimum her olay başı 20 milyon TL’den az olmamakla birlikte bu miktar yılbaşından itibaren geçerli olacağı duyuruldu. Sigorta primlerinden ek prim alınmayacağı ve sigorta şirketleri sözleşmenin ön tarafına sözleşmede belirlenen süre içerisinde teminat tutarının arttırıldığı takdirde, poliçede geçerli olan teminat ek pirim alınmadan yeni teminat tutarları üzerinden ,geçerli olacağını belirtmek zorunda olduklarını söyledi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.