01 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara16°C

MERKEZ BANKASI'NIN ÇİFTE HAMLESİ SINIRLI KALABİLİR

Analistler, rezerv opsiyon ve reeskont kredilerine yönelik atılan iki adımın kura etkisinin sınırlı kalabileceği düşünülüyor.

Merkez Bankası'nın çifte hamlesi sınırlı kalabilir

06 Kasım 2017 Pazartesi 15:20

Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki belirginleşen yükseliş ve TL'de devam eden değer kayıpları sonrası döviz likiditesini rahatlatıcı, TL likiditesini ise sıkılaştırıcı yönde etkisi olacak iki adım attı.

Rezerv opsiyon ve reeskont kredilerine yönelik atılan iki adımın kura etkisinin sınırlı kalabileceği düşünülüyor. Dolarda küresel değerlenme ile diplomatik ve jeopolitik riskler buna gerekçe olarak gösteriliyor.

Söz konusu MB kararlarının ardından TL, dolar karşısında değer kazanırken, kur 3.88 seviyelerinden 3.85 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL saat 13:10'da 3.8565/3.8584 seviyesinde yer aldı.

"Teorik olarak işe yaramayacak"

TCMB'nin son adımlarının kurdaki yükselişi baskılama adına teorik olarak işe yaramayacağını söyleyen bir analist, "Mesele şu anda piyasadaki döviz likiditesinde bir sorun olması değil, TCMB faizleri de değil. Mesele TL'nin şu an fazla riskli bulunduğu için yatırımcının uzak durmak istemesi" dedi.

"Bunu değiştirecek iki şey var; ABD tarafından risk primini düşürecek açıklamalar gelir ya da bu riskleri görmezden gelmemizi sağlayacak denli yüksek bir faiz verilir" diyen analist, şöyle devam etti: "TCMB'nin ikinci yolu seçmeyeceğini biliyoruz. Diğer konu ise ortada, ama Başbakan Yıldırım'ın ABD ziyaretinden olumlu yönde haber gelmesi olasılığı var. Gelirse hem açıklamalar hem de TCMB adımlarının etkisiyle yarından itibaren kurda bir düşüş görebiliriz."

Piyasada yeniden TCMB'nin ne zaman faiz artırabileceği konusunun konuşulmaya başlandığını söyleyen aynı analist, "İlk adım muhtemelen TCMB'nin bankalararası piyasa aracılığı ile yaptığı TL depo ile fonlamayı kesmesi, akabinde fonlama maliyetini yüzde 12.25'e doğru çıkarması olur. Bunu görürsek TCMB'nin GLP faizini artıracağını konuşabiliriz" dedi.

"Döviz talebini geçici olarak azaltır"

QNB Finansbank ekonomisti Deniz Çiçek de bu önlemlerin geçici olarak döviz talebini azaltabileceğini ve döviz faizlerindeki yukarı baskıyı gevşetebileceğini söyleyerek, "Ancak döviz likidite önlemleri küresel faiz oranları veya ülke risk primindeki artışların neden olduğu şoklar için bir çare değil" dedi.

"Bu nedenle TCMB bu cephelerde iyileşme olacağını düşünüyor ve şimdilik faiz sıkılaştırmasından kaçınıyor" diyen Çiçek, "TL'de değer kaybı baskısı belirginleşirse bir sonraki adım koridor içinde kalarak yüzde 12 civarındaki ortalama fonlama maliyetini geç likidite penceresi oranı olan yüzde 12.25'e çekmek olabilir" dedi.

Dolar/TL ABD ve Türkiye arasında bir süredir devam eden gerilimin önümüzdeki dönemde daha da artabileceğine ilişkin endişelerle Cuma günü sert yükselerek 3.89'un üzerini test ederken, piyasalar Başbakan Binali Yıldırım'ın yarın başlayacak olan ABD seyahatini ve dış piyasalardaki gelişmeleri izliyor.

Yıldırım'ın 7-10 Kasım tarihlerindeki ABD ziyaretinde ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Irak dahil bölgesel konular ve FETÖ, İD, PYD/YPG olmak üzere terörle mücadele ile vize sorununun çözümü konularında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.