28 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

KÜRESEL RİSKLER ALTIN YATIRIMCISINA YARADI

Küresel siyasi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle piyasalarda risk iştahının azalması sonucu "güvenli liman" olarak görülen altına yönelen yatırımcılar, temmuzda yüzde 2,19, bu ayın ilk 3 haftasında ise yüzde 1,41 getiri elde etti.

Küresel riskler altın yatırımcısına yaradı

19 Ağustos 2017 Cumartesi 15:06

ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan siyasi gerilimin ardından son haftalarda yatırımcıların gündemine tekrar giren altın, fiyat itibarıyla son dönemde dalgalı bir seyir izlemesine karşın yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Yeni yıla dolar kuruna paralel sert yükselişlerle başlayan gram altın, ocak ayını yüzde 12,73 değer kazancıyla tamamladı. Ocaktaki yükselişini takip eden aylarda sürdüremeyen gram altın, şubat, mart, nisan, mayıs ve haziranı değer kaybıyla tamamlamasının ardından temmuzda artışa geçti. Gram altın geçen ay yüzde 2,19 yükseliş kaydetti.

Küresel piyasalarda yaşanan belirsizlikler ile ABD-Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin etkisiyle yükselişini bu ay da sürdüren altının gram fiyatı ilk 3 haftada yatırımcısına yüzde 1,41 getiri sağladı. Altının gram fiyatı, yılın başından bu yana ise yüzde 11,66 değer kazandı.

Ons altının fiyatı ise 9 aydan sonra cuma günü tekrar 1.300 doların üzerini gördü. Ons altın, bu ayın ilk 3 haftasında yatırımcısına yüzde 1,42, bu yıl ise yüzde 11,86 getiri sağladı.

Analistler, ABD ve Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin küresel piyasalarda risk iştahını azalttığını, bu nedenle yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına yöneldiğini ifade ederek, altın fiyatlarında yönü jeopolitik ve siyasi risklerin belirlediğini söyledi.

"Dolardaki gevşeme altın fiyatlarını destekledi"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İntergral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, altın fiyatlarında hareketli geçen haftanın ardından 16 Ağustos Çarşamba günü açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FMOC) toplantı tutanaklarının etkisiyle yükseliş görüldüğünü ifade etti.

Turşucu, tutanaklarda, Fed üyelerinin faiz artırımı konusunda bölünmüş bir görüntü sergilemesinin doları küresel piyasalarda zayıflattığını, dolardaki bu gevşemenin de altın fiyatlarını desteklediğini belirterek, "Ancak altındaki yukarı hareketin uzun soluklu olmasını beklemiyorum." dedi.

Dolar endeksinin son bir yılın en düşük seviyesine gerilediğini ancak bu süre içerisinde ons altın fiyatının 1.300 dolar direncini geçemediğini ve bunda talep zayıflığının etkisinin olduğunu ifade eden Turşucu, altında orta vadede 1.300 dolar seviyelerinin iyi bir satım, 1.220-1.230 dolar seviyelerinin ise iyi bir alım noktası gibi görüldüğünü, kısa vadeli işlemlerin ise riskli olabileceğini söyledi.

"Gram altında 155 lira zirvesine doğru seyirler oluşabilir"

Tuncay Turşucu, gelecek dönemde eylül toplantısı ile birlikte Fed ve diğer merkez bankalarının daha etkin olmaya başlaması sonucu tekrar gerileme olabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yılın son çeyreğinde de 1.200-1.300 dolar geniş bandındaki dalgalanmalar devam edecek görünüyor. Altın yatırımcılarının dikkat edeceği unsurlar, dolar endeksinin 95 seviyelerini geçmesi veya avro/dolar paritesinin 1.16 desteğini kırıp kırmayacağı olabilir. Diğer yandan, ABD enflasyon verilerindeki seyir izlenmeli. 24-26 Ağustos'taki Jackson Hole toplantısında yapılacak açıklamalar ve 20 Eylül Fed toplantısı izlenmesi gereken gündemler olacak."

Turşucu, gram altında ise yukarıda 147-148 lira seviyelerinin şimdilik iyi bir satış noktası gibi göründüğünü, 141-142 lira aralığının da alım yapmak için uygun olduğunu belirterek, "Gram altın yatırımcısının ons altın ve dolar/ TL'deki seyirleri yakından izlemesi gerekir. Ons altın 1.300 seviyesini kırar ve aynı zamanda dolar/TL de 3,57 seviyesini geçerse gram altında 155 lira zirvesine doğru seyirler oluşabilir." diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.