• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Suriye'nin ambargosu deniz yolu ile aşıldı

Suriye'nin ambargosu deniz yolu ile aşıldı
Suriye yönetiminin Türk TIR’larına Ortadoğu’ya geçişine izin vermemesi üzerine Samsunlu bir denizcilik firması Mısır’a 120 TIR ve 114 yolcu kapasiteli gemi seferi koydu.

Suriye yönetiminin Türk TIR’larına Ortadoğu’ya geçişine izin vermemesi üzerine Samsunlu bir denizcilik firması Mısır’a 120 TIR ve 114 yolcu kapasiteli gemi seferi koydu.

Suriye’nin Orta Doğu’ya geçen Türk TIR’larına geçiş izni vermemesi ile yaşanan sorun, Türkiye ile Mısır arasında nisan ayında imzalanan Ro Ro taşımacılığı anlaşması ile aşıldı. Samsunlu bir denizcilik firması, Yunan ortakları ile birlikte İskenderun-Mısır ve Süveyş Kanalı’na TIR ve yolcu taşıyan iki gemi seferi koyacak.

Türkiye’nin Orta Doğu ile ihracat ve ithalatını sağlayan Türk TIR’larına Suriye’nin geçiş izni vermemesi ile yaşanan kriz, nisan ayında Türkiye ile Mısır arasında yapılan Ro Ro taşımacılığı anlaşması ile aşılmıştı. Türkiye ile Mısır arasında yapılan anlaşma gereği TIR’ların deniz yolu ile Mısır’a gitmesi sağlandı. Ayrıca, anlaşmayla Türkiye ile Mısır arasında önemli ölçüde artan ihracata da katkı sağlanacak. Anlaşmanın ardından bir firma Mersin-Mısır hattına 75 TIR’lık gemi koyarak hatta çalışmaya başlarken, Samsunlu Vira-M Denizcilik firması da Yunanlı ortakları ile birlikte İskenderun-Mısır hattına 120 TIR ve 114 yolcu kapasiteli bir gemi ve Mısır’dan Suudi Arabistan’a geçmek için Süveyş Kanalı’na 50 TIR kapasiteli gemi seferi başlatacak.

Yunan ortakları ile birlikte İskenderun-Mısır hattına ve Süveyş Kanalı’na iki gemi koyacaklarını belirten Vira-M Denizcilik sahibi Mehmet Yıldırım, “Suriye’de bir iç karışıklık var. Türk TIR’ları Suriye’den geçemediği için Orta Doğu’ya gidemiyorlar. Ne ihracat yapabiliyoruz ne de ithalat yapabiliyoruz. Bu durumu aşabilmek için Türkiye ile Mısır arasında bir protokol imzalandı. Bu anlaşmanın ardından bir firma Mersin-Mısır hattına 75 TIR’lık bir gemi koydu. Sadece Mısır’a araçları indirdikten sonra iş bitmiyor. Bu TIR’ların bir kısmı transit olarak Süveyş Kanalı’ndan Suudi Arabistan tarafına geçmesi gerekiyor. Bizde bu açığı kapatmak için İskenderun-Mısır hattına 120 TIR ve 114 yolcu kapasiteli gemi seferi, oradan da Suudi Arabistan tarafına gidecekler için Suveyş Kanalı’na 50 TIR’lık gemi seferi başlatacağız. Bu işte Yunan ortaklarımızla beraber işbirliği içinde ön anlaşmalarımızı yaptık. Yapacağımız bir toplantı ile Antakya’da lojistik şirketlerine seferler ve gemiler hakkında bilgi vereceğiz ve ardından da seferleri başlatacağız” dedi.

SAMSUN-NOVOROSSİSK HATTI

Samsun’da Karadeniz’in karşı kıyısı ile ilişki kurmak için çabalar sarf edildiğini, bu çabalara katkı sağlamak için yük ve yolcu taşımacılığını aynı anda yapan bir gemiyi sefere koyacaklarını da söyleyen Yıldırım, “Samsun-Rusya hattına 80 TIR, 120 otomobil ve 500 yolcu kapasiteli bir gemi seferi başlatıyoruz. Şuanda Samsun’dan TIR ve yolcuyu bir arada taşıyan bir gemi yok. Yıllardır Samsun’da Karadeniz’in karşı kıyısı ile bir ilişki kurulmak isteniliyor. Bizde böyle bir öncülük yapmak istedik. Bu yolcu taşımacılığını kendi imkanlarımızla oturtmaya çalışıyoruz. Gündemde olan Novorossisk Limanı var, oraya yolcu taşımayı düşünüyoruz. Gemi ulaşımı ile bavul ticaretini getirmeyi düşünüyoruz. Destek alabilirsek bu işi sürdüreceğiz. Destek alamazsak imkanlarımız dahilinde bir şekilde TIR taşıyacağız. Eğer destek alırsak uçaktan ve otobüsten daha ucuz ulaşım olacak. Kişi başına 30 veya 50 dolar arasında bir rakama yolcu taşıyacağız. 12-16 saat arasında Novorossisk Limanı’na ulaşabiliyoruz” diye konuştu.

roro.20120720140955.jpg

roro1.20120720141005.jpg

roro2.20120720141014.jpg

roro3.20120720141024.jpg

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1443 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim