• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Deniz taşımacılığında dev birleşme

Deniz taşımacılığında dev birleşme
Artan rekabet, lojistik şirketlerini yeni arayışlara yönlendiriyor. Deniz taşımacılığının önde gelen iki şirketi olan Alman Hapag-Lloyd ile Şili merkezli CSAV güçlerini birleştirme kararı aldı.

Hapag-Lloyd ile CSAV'ın birleşmesine ilişkin anlaşma Hamburg'da imzalandı. Hapag-Lloyd Yönetim Kurulu Başkanı Michael Behrendt, "Birleşme, 200 gemi ve yıllık 9 milyar euro ciroyla dünya deniz taşımacılığının en büyük dördüncü şirketini ortaya çıkardı" dedi. Behrendt, anlaşmayı "Hapag-Lloyd tarihinin önemli dönüm noktalarından biri" sözleriyle niteledi.

Deutsche Welle'de çıkan haber göre, Hapag-Lloyd ve CSAV şirketlerinden yapılan ortak açıklamada, birleşmeyle ortaya çıkan holdingin merkezinin Hamburg olacağı, Hapag-Lloyd'un Şili'de de bir "bölge merkezi" açacağı belirtildi.

Holdingin, rekabet kurumlarından gereken onayı aldıktan sonra sermaye artırımına gideceği, toplam 370 milyon euroluk artışın 259 milyon euroluk kısmının CSAV tarafından üstlenileceği kaydedildi.

Hapag-Lloyd ile CSAV arasında birleşme görüşmelerinin yapıldığına ilişkin ilk haberler geçen yılın sonunda medyaya yansımıştı. Haftalardır devam eden pazarlıkların zorlu geçtiği belirtiliyor.

Deniz taşımacılığının sorunları

Hapag-Lloyd birleşme öncesi en büyük deniz taşımacılığı şirketleri listesinde 5 ve 6'ıncı sırada anılıyordu. CSAV ise 20'inci sıradaydı. Birleşmeyle ortaya çıkan holding Maersk, MSC ve CMA CGM'nin ardından 4'üncü sırada geliyor.

Deniz taşımacılığı branşı uzun yıllardır başta kapasite fazlası olmak üzere bir dizi sorundan ötürü sıkıntı yaşıyor. Küresel mali ve ekonomik krizin yanı sıra bankaların finansman vermekte temkinli davranması da branşın diğer sıkıntılı noktaları arasında sıralanıyor. Piyasa şartları şirket yönetimlerini işbirliği arayışına ve rakiplerle birleşme seçeneklerini değerlendirmeye yönlendiriyor. 

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 980 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim