• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Türk ihracatçısının gözü Rusya pazarında

Türk ihracatçısının gözü Rusya pazarında
Türk ihracatçısı Rusya’ya en hızlı ve ekonomik şekilde girmenin yolunu arıyor. Tamer Dinçşahin, ”Aynı gün malı gümrükten geçirme" garantisi veriyor.

Rusya’nın siyasi kriz nedeniyle AB ve ABD’ye uyguladığı gıda ambargosu sonrası gözünü Rus pazarına çeviren Türk ihracatçısı, bu ülkeye en hızlı, en güvenli, en ekonomik şekilde girmenin yolunu araştırıyor. Bu pazara yönelik artan yoğun ilgi, malı bir günde Rus gümrüğünden geçirme garantisi veren Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’na (BGH) da talebi artırdı.

DÜNYA'dan Aysel Yücel'in haberine göre, Ukrayna krizi sonrası artan talebin son haftalarda had safh aya çıktığına vurgu yapan Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, ihracatçıya seslenerek, “Rusya’da kaçırılmayacak çok büyük fırsatlar var. Artık bu pazardan korkmanıza gerek yok” dedi.

‘Kaliteyi legal yoldan ihraç eden kazanacak’

Türkiye ile Rusya arasındaki Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nın kapsamı son gelişmelerden sonra genişletildi. Moskova’da Vunukova Havalimanı ile pilot uygulama olarak başlayan BGH sistemi, iki ülkedeki ilgili bakanlıkların desteği ile önce karayoluna ardından denizyoluna taşındı. Karayolunda 7 gümrükte geçerli olan uygulama deniz yolunda geçen hafta Novorossiysk Limanı’nın da dahil edilmesiyle iki limana yükseldi. Novorossiysk Limanı kriz sonrası Ukrayna’ya alternatif olarak açıldı. Favor Trans tek yetkili firma olarak, Rusya’ya gidecek malları Rusya Federal Gümrük İdaresi adına Türkiye’den kontrol ediyor, evrak işlemlerini tamamlıyor, böylece ihraç ürünleri, Rusya’da ikinci bir kontrolden geçmiyor. Sistem taşımacılık maliyetlerini düşürdüğü gibi malın teslimat süresini de hızlandırıyor. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bu uygulamayı kullananlar çeşitli vergi ve fiyat uygulamalarından da muaf tutuluyor. Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, “Bürokratik işlemler yüzünden 20 gün Rus limanında bekletilen konteynerler vardı. BGH ile bu konteynerler artık bir günde gümrükten geçebiliyor” dedi. Dinçşahin, bu uygulamanın geliştirilmesine yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan tam destek aldıklarını vurguladı.

İhracatçının büyük fırsatlar sunmasına rağmen Rusya ticareti konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını dile getiren Dinçşahin, “İnsanlar Rus ticaretinden bir haber. Rusya ticaretini Avrupa gibi sanıyorlar. Ya da Ortadoğu gibi kuralsız. Oysaki Rusya’nın kendine göre kuralları var” dedi. Ekiplerinin gelen talepler doğrultusunda özellikle son haftalarda yoğun bir şekilde ihracatçı ziyaretleri yaparak onlara bu konularda danışmanlık yaptıklarına dikkat çeken Dinçşahin, “İhracatçıya Rusya’nın standardı nedir? Etiketin üzerinde neler olmalı? Hangi ürün nasıl gitmeli? gibi soruların cevabını veriyoruz. Çünkü yanlış bir beyan ya da bir hata o ihracatçıya Rusya’nın kapısını kapatabilir” diye konuştu. Rusya’ya resmi olarak 7 milyar doları bulan ihracatın bavul ticareti ile birlikte 14 milyar dolara yaklaştığını belirten Dinçşahin, bavul ticaretinin iki ülkenin ticaretine büyük zarar verdiğini belirterek, “Dünya devi zincirlerin de olduğu bu pazarda yapılan ticaretin yüzde 100 legal olması çok önemli. Kaliteyi legal yollardan pazara sunan firma burada en büyük kazanan olacak” dedi. Bu pazarın önemini iki yıldır her fırsatta anlattıklarını ifade eden Dinçşahin, “İki yıl önce bu pazara giren şimdi büyük yol aldı” dedi.

‘İhracatçıya ulaşamayan mal almak için bizi arıyor’

Son dönemde bazı market zinciri firmaların mal almak için kendilerini aradığına dikkat çeken Dinçşahin, “Büyük bir Rus market zincirinin bizi, yani lojistikçiyi arayıp mal istemesi aslında onların da eksik bilgiye sahip olduğunu ve ihracatçımıza ulaşamadıklarını gösteriyor. Rus alıcının Türk ihracatçısına daha rahat ulaşabilmesi gerekiyor” dedi. Dinçşahin, başta TİM olmak üzere ilgilikurumların Türk firmalarını Rus pazarı konusunda daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. İhracatçının Rusya’da henüz 30 milyonluk bir kesime ulaşabildiğine dikkat çeken Dinçşahin, “Avrupa’yı tercih eden 10 milyonluk zengin kesim dışında 100 milyonluk düşük gelirli nüfusa henüz mal satamıyoruz. Daha çok Çin malını tercih eden bu nüfus Türk ihracatçısı için büyük fırsat olabilir” dedi. Dinçşahin, eylül ayında Rusya’da yapılacak gıda ve tekstil fuarlarını Türk iş adamlarının iyi değerlendirmesi gerektiğinin de altını çizdi.

2014 hedefi; ihracatın yüzde 10’unu BGH üzerinden taşımak

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nda (BGH) geçen sene Rusya'ya toplam 200 milyon doların üzerinde mal taşındığına dikkat çeken Favor Trans Genel Müdürü Dinçşahin, 2013 yılında 196 ayrı ihracatçının bu hattı kullandığına dikkat çekti. Geçen yıl 9 bin 400 aracı dolduracak kadar mal taşındığını ifade eden Dinçşahin, bunun toplam ihracatın yüzde 2’sini karşıladığını belirtti. Dinçşahin, 2014 başında bu oranı yüzde 10’a çıkarma hedefi koyduklarını söyledi. Son aylarda artan taleple bu hedefe ulaşılacağına inandıklarını vurgulayan Tamer Dinçşahin, “Bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 bir artış sağladık. Ancak, ikinci yarıda daha fazla artış bekliyoruz” diye konuştu.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 757 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim