• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi Aliağa'da başlıyor

Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi Aliağa'da başlıyor
İzmir'in Sanayi ve Deniz Ticaret kenti Aliağa, geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği “Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi”ne ikinci kez ev sahipliği yapacak.

Aliağa Ticaret Odası, 23-24 Ekim tarihlerinde 2.sini düzenleyeceği “ Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi” ile Türkiye ve Dünya’daki sektörün dinamiklerini buluşturacak.

Kentteki limanlardan yılda 40 milyon tonun üzerinde elleçlemenin (yükleme boşaltma) yapıldığı Aliağa'da denizcilik ve liman işletmeciliği büyük bir ivme ile gelişiyor. Yılda 5 bin geminin giriş çıkış yaptığı Aliağa'da 2013 rakamlarına göre yılda 10 Milyar 163 milyon 347 bin 534 USD değerinde ihracat yapılıyor. Aliağa’da yapılacak olan zirvede, sektörün durumu, yerel ve uluslararası pazarda en uygun olacak şekilde liman endüstrisinin nasıl geliştirileceğine dair yeni stratejileri ve teknolojileri gözler önüne serecek.

 

SEKTÖREL KURUMLARIN İŞBİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞECEK

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü, TURKLİM(Türkiye Liman İşletmecileri Derneği), UTİKAD(Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin desteğiyle gerçekleşecek olan 2. Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi'ne yoğun bir katılım olması Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, Zirvede, Aliağa’nın Liman ve Lojistik Alanında Gelişiminin Arttırılmasına Yönelik İhtiyaçları Ve Çözüm Önerileri, Liman Yönetiminde Kombine Taşımacılık ve Gümrük ile Lojistik Köy/Merkez/Üs ve Tehlikeli Madde Lojistiği gibi konuların da ayrıntılı bir şekilde aktarılacağını ifade etti. 

 

ADNAN SAKA: "LİMAN VE LOJİSTİK GELİŞMELERE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ"

Aliağa’nın ülke ve dünya ticaretinden daha fazla pay alabilmesi için geniş bir vizyonla, makro düzeyde çalışmalar yürütmeyi amaçladıklarını dile getiren ALTO Başkanı Adnan Saka, liman ve lojistik konularına geniş bir perspektifle ulusal ve uluslararası boyutta dikkat çekmek istediklerini ifade etti. 

Aliağa limanlarında gelecek vaadeden müthiş bir potansiyelin olduğuna dikkat çeken Başkan Saka; İzmir ve Ege sanayisinin dünyaya açılan kapısı olan Aliağa limanlar bölgesi doğal bir lojistik merkez konumunda. Aliağa limanları Türk sanayisi için uluslararası pazarlara giriş ve çıkış kapısı durumunda ve Ege Bölgesi’nin 17 milyar dolar olan ihracatının 12 milyar doları Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. Bu nedenle Aliağa’daki liman yönetimi ve deniz ticaretindeki gelişmeler sadece İzmir için değil, Türkiye için de çok önemli” dedi.

 

YUSUF ÖZTÜRK: ALİAĞA BÖLGESİ’NDE YÜKLEME-BOŞALTMA MİKTARI ARTIYOR

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Nemrut Koyu’nda, yoğun gemi trafiği paralelinde, yükleme-boşaltma miktarının her yıl artış gösterdiğini söyledi. 2013 yıl sonu itibariyle Aliağa Limanları’nın 465.989 TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip iken bu rakamın 2014 yılı ilk yarıyı itibariyle 263.890 TEU konteyner olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçtiğimiz yıl Aliağa Limanları’ndan 40.009.000 ton yük elleçlenirken, 2014 yılı ilk 6 ay 20.947.665 ton yük elleçlenmiştir. Petkim, limancılık sektöründe hızlı adımlarla ilerlemekte olup, 2015-2030 yılları arasındaki liman projeleri ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Rafineride üretilen sıvı yükler için 4 adet parmak iskele yapılması plan dâhilindedir. Ayrıca, İlk fazı 2015, ikinci fazı 2016 yılı sonunda devreye girecek Konteyner Limanı; başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak, daha sonra bu kapasite 4 Milyon TEU’ya kadar çıkabilecektir.

Bölge için çok önemli bir yatırım olan Petkim Limanı’na yapılacak STAR rafinerisi ile 10 milyon ton ham petrol işlenerek, TÜPRAŞ rafinerisinin kapasitesine ulaşılması planlanmıştır. Bunun yanında İzmir Limanı, Aliağa ve Nemrut Limanları, Çeşme Limanı, Dikili Limanı ve inşaatı devam eden Petkim Konteyner Limanları ve Çandarlı Limanı; “Büyük İzmir Limanı” adıyla anılmayı hak eder niteliğe kavuşmuştur. Büyük potansiyelin olduğu bu bölgede ortak rekabet stratejileri üretilip uygulanarak yıkıcı rekabete meydan verilmemelidir. “Büyük İzmir Limanı”, bu sayede ticari çekiciliğini artırarak sürdürmeye devam.

 

TİCARİ BAĞLAR KURULUYOR

Uluslararası düzeydeki organizasyonların önemini vurgulayan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa’nın daha planlı gelişmesi ve kentin uluslararası bilinirliğinin artması için daha önce 1. ve 2. Uluslararası Demir Çelik Zirveleri ile 1. Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesini gerçekleştirdik. Bu zirvelerde demir çelik ile liman ve denizcilik sektörlerinin uluslararası liderlerini üyelerimizle ve ülkemizin dört bir yanından gelen firmalarla buluşturduk. İkili görüşmeler yapmalarını sağladık ve bunun sonucunda ticari bağlar kurduklarını öğrendik. Bu bağlantıların sağlanmasının mutluluğunu yaşıyoruz. 23-24 Ekim tarihlerinde Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile birlikte gerçekleştireceğimiz zirvede de benzer hedeflerimiz bulunuyor” diye konuştu.

 

LOJİSTİK MERKEZLERDE DENİZ VE HAVALİMANLARI ÖNEMLİ

Lojistik merkez kavramında kullanım alanının ağırlıklı olarak deniz ve havalimanları olduğuna dikkat çeken İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Ege Bölgesi Limanlarının Lojistik Merkez açısından değerlendirilmesi konusunda ise şunları paylaştı:“Ege Bölgesi’nde Uşak’ta faaliyete başlamış, Denizli’de birinci etabı tamamlanmış, Balıkesir’de ise proje aşamasında olan 3 adet lojistik merkez olduğunu görmekteyiz. Ancak bu merkezlerin yakın bir limanla bağlantısı olmadığından, uluslararası lojistik merkez özelliklerine sahip olamayacağını değerlendiriyoruz. Lojistik merkeze en güzel örnek ise Hamburg Limanı’dır. Dünyanın en büyük yedinci, Avrupa'nın ise ikinci büyük limanıdır ve kapasitesi yaklaşık 18,1 milyon TEU’dur. Elbe Nehri üzerinde denizden 120 km. içeride olmasına rağmen, dünyanın en büyük konteyner gemilerinin giriş yapabildiği bir limandır. 48 km. rıhtım uzunluğu ve 310 demirleme yeri mevcuttur. Aliağa ile İzmir’in arasının 58 km olması, Hamburg Limanı’nın da 48 km’lik rıhtım uzunluğuna sahip olması bir çağrışım yapmaktadır. Dolayısıyla bölgemizdeki bir liman kapatılsın, diğer bir limana ağırlık verilsin demek yerine, kuzeyde Çandarlı’dan başlayan, Aliağa, İzmir, Çeşme ve Kuşadası Limanlarını içine alan büyük bir lojistik merkez yapılanmasına gidilmesinin fazla hayalci olmayacağını düşünüyoruz.

 
Bu haber toplam 1452 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim