• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

AÜ,sismik ölçüm gemisi inşa edecek

AÜ,sismik ölçüm gemisi inşa edecek
Anadolu Üniversitesi, deniz, göl ve akarsularda kullanılmak üzere, 2.5 milyon maliyetinde sismik ölçüm teknesi inşa edecek.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında yaklaşık 2,5 milyon lira maliyetinde, deniz, göl ve akarsularda kullanılmak üzere, sismik ölçüm yapacak yerli tekne inşa edecek.
 
Enstitünün Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Muğla'da 24 Kasım 2012'de yaşanan 4.4 büyüklüğündeki depremi anımsatarak, Muğla'daki Sömbeki Körfezi, Simi Adası civarında depremlerin meydana geldiğini kaydetti.
 
Bunların takibinde bir gecede 200'ün üzerinde depremin olduğunu ifade eden Ecevitoğlu, şöyle konuştu:
 
"Bu çok nadir bir durum. Bu deprem fırtınasını izlemeye başladım. Bu depremler derinlerde meydana geliyor. 120-150 kilometrelere kadar inebilen depremler yaşanıyor. Depremlerin dağılımına bakınca Sömbeki Körfezi ve Bozburun civarında çembere benzer 16 kilometre çapında bir magma odasının silueti belli oluyor. Bozburun'da araştırma yapabilecek şekilde bir portatif tekne tasarlayacağız. Bu tekneyi nehirlerde ve göllerde de kullanabileceğiz. Bu projeyi kasım ayında başlatacağız. Projemiz yaklaşık 2,5 milyon lira maliyetli. Türkiye'de böyle bir ekipman ilk ve karayollarına da uygun olacak. Bölgelere çok hızlı intikal edeceğiz." dedi. 
 
Prof. Dr. Ecevitoğlu, inşa edecekleri tekne sayesinde su tabanı sıcaklığını, gaz örneklerini ölçebileceklerine değinerek, donmuş magmayı alabilecekleri ekipmanları da teknede bulunduracaklarını bildirdi.
 
Teknenin üzerinde uzaktan kumandalı su altı cihazının da bulunacağını anlatan Ecevitoğlu, "Daha hafif sismik ekipmana sahip olacağız. Projemiz üç yıl sürecek. Yapacağımız ekipman, Türkiye'de ilk, dünyada sayılı olacak" dedi.
 
 

teknenin özellikleri ise şöyle;

 

   - Teknede kapalı kabin ve tuvalet bulundurulacak. Sismik, Tümleşik Çok-Işınlı-İskandil/Yandan-Taramalı-Sonar ve Deniz-Magnetometresi kayıtçılarına ait parametre ve veri-kalite-kontrol ekranlarının güneş ışığı altında görülebilecek, sıcaktan, rutubetten, rüzgarın savurduğu dalga ve yağmurdan korunacak. Bilgisayar aksamının arızalanmaması ve kilitlenmemesi için kabin kapalı ve klimalı olacak.

 

    - Teknenin kıçında, mümkün olduğunca geniş çalışma alanı oluşturulacak. Bu alana yerleştirilecek iki adet vinç yardımıyla: denize indirilip-çıkartılacak.  ROV üzerinde Video-Kamera ve Işıldakların yanı sıra, Gaz-Örnekleme Cihazı ve bu cihazın tutma kolu bulunacak,

 

    -  Tekne iki şekilde kullanılacak: Hareketli: Tekne 4-5 mph (2 m/s) hızla giderken, eş-zamanlı olarak Sismik, Tümleşik Çok-Işınlı-İskandil/Yandan-Taramalı-Sonar ve Deniz-Magnetometresi ölçümleri alınacak; ikinci aşamada ise, tekne demir attıktan sonra ROV, Gaz-Örnekleme, Kaya-Örnekleme ve Sıcaklık-Ölçer cihazları kullanılacak.

 

  - Sismik-Enerji-Kaynağı ile kablo arasında 4 metre yanal mesafe olması gerekiyor. Bu nedenle teknenin her iki yanında, yeterli uzunlukta, açılır-kapanır matafora olacak. Deniz-Magnetometresi Tow-Fish’i bunların arasından denize indirilecek. Tümleşik Çok-Işınlı-İskandil/Yandan-Taramalı-Sonar tekneye yandan takılacak.

 

    -  Teknede, 2 Kayıt Operatörü, 2 Güverte Elemanı, 1 Ekip Şefi ve 1 de Kaptan bulundurulacak.

Bu haber toplam 1207 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim