• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Ford, 18.inci bayisini Muğla'ya açtı

Ford, 18.inci bayisini Muğla'ya açtı
Ford Trucks'ın yeni bayisi Muğla'da açıldı

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, "Çok şükür ülkemiz ekonomik açıdan çağ atlarken, bizler için de güzel bir hikaye oluştu. Bu fırsatı iyi değerlendirdik, büyüdük, ülke ekonomisine katkı sağladık" dedi. Menteşe ilçesinde Ford Trucks'ın yeni bayisinin açılışında konuşan Koç, Muğla'nın kişi başı düşen otomobil sayısında Türkiye genelinde ikinci sırada olduğunu söyledi. 

Şirket olarak son 13 yılda üretim kapasitelerini 10 kat artırarak 415 bin araca çıkardıklarını ifade eden Koç, Ford Otosan olarak ticari faaliyetlere kamyon montajı yaparak başladıklarını vurguladı. 1982'de dönemin zorlu ekonomik şartlarına rağmen Eskişehir İnönü fabrikasını kurarak, Türkiye'nin ilk kamyon motoru üreticisi olduklarını hatırlatan Koç, fabrikalarında yüzde 100 mühendislik ve işçilik gücüyle Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladıklarını dile getirdi. Türkiye'nin ve kendilerinin çok iyi bir 13-14 yıl yaşadıklarını belirten Koç, "Artık sadece araçlarımızı değil ürettiğimiz teknolojiyi de ihraç edebiliyoruz. Yüzde 100 Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen ve yine yurdumuzun işçileri tarafından üretilen yerli çekiler ve kamyonlarımız büyük rağbet görürken, yurt dışında da Türk Malı damgasıyla bizleri gururlandırmaktadır" diye konuştu. 

İnönü fabrikasında üretilen ağır ticari araçlarda kullanılan "Ecotorq" motorlarının yüzde 100 yerli mühendislik ve üretim gücünün ürünü olduğunu dile getiren Koç, 4 yıl önce Ford Motor Company ile "Global Cargo" anlaşmasını imzaladıklarını anlattı.

 "Dışarıya teknoloji ihraç eder konumdayız" 

Ford Trucks olarak Türkiye'den dünyaya teknoloji ihraç etmeye başladıklarını ifade eden Koç, şöyle konuştu:

 "Dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de 2013'ün nisan ayında ağır ticari motor araçlarının üretimi için JMC firmasıyla motor teknolojisi lisans anlaşması imzaladık. Bizim mühendisimizin geliştirdiği motorlara lisans verdik. Bunlar Çin'de üretilecek, oradaki kamyonların motorları olacak. Temmuzda JMC'ye komple kamyon üretimi için lisans verdik. Böylece Ford Trucks lisansıyla ağır ticari araçlarımız Çin pazarında satılmaya başlanacak. Bu, ülkemizin geldiği nokta açısından çok önemli. Biz artık dışarıya teknoloji ihraç eder konumdayız." 

Ford Otosan'ın kurulduğu günden bu yana Türk otomotivinin gelişimi için büyük çaba gösterdiğine işaret eden Koç, şunları kaydetti: 

"12 yıldır pazar lideriyiz. Bunda bayilerimizin katkıları var. Benzer başarıları ağır ticari pazarında yakalamak istiyoruz. 1997'de 42 bin olan üretimimiz, bugün 300 bin adet seviyelerindedir. 3 bin 100 çalışanımız bugün 10 bin seviyesine ulaştı. 1997'de sadece bin 600 araç ihraç ederken, 227 bin seviyelerini yakaladık. Ürettiğimiz araçlar, uluslararası ödüllere layık görüldü. Şirketimiz, otomotivin ana vatanı ABD'ye ihracat yapan ilk Türk şirketidir. Diğer gurur kaynağımız, Türkiye otomotiv üretiminin ve ihracatının yarısına yakınının Koç Topluluğu şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor olmasıdır." Ali Koç, Türkiye'nin son 12 yılda ekonomi konusunda önemli gelişme sağladığının altını çizerek, "Çok şükür ülkemiz ekonomik açıdan çağ atlarken, bizler için de güzel bir hikaye oluştu. Bu fırsatı iyi değerlendirdik, büyüdük, ülke ekonomisine katkı sağladık.

Türkiye'nin otomotiv üretiminin ve ihracatının yarısına yakını şirketlerimiz tarafından gerçekleştirilmekte. Bugün Ford Otosan, Ar-Ge'ye en büyük yatırım yapan firma. İnşallah 1-2 ay içerisinde Gebze'de Türkiye'nin en büyük Ar-Ge merkezini açacağız" diye konuştu. "2023 hedefleri bizler için çok çok önemli" Gelişmekte olan tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin zaman zaman zor dönemler geçirebileceğini belirten Koç, "Ama bu, büyük resmi kesinlikle değiştirmemektedir. Önemli olan hem iş dünyası hem de sivil toplum olarak bugüne kadar yaptığımız gibi ülkemizin geleceğine olan inancımızı kaybetmemek, olumlu düşünerek bu şekilde hareket etmektir. Biz de işlerimize bu şekilde dört elle sarılmaya çalışıyoruz.

 2023 hedefleri bizler için çok çok önemli" 

 Ekonomik açıdan gelişmelerin çok güzel olduğunu vurgulayan Koç, "Ama millet olarak da gelişmeliyiz. Birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin de kuvvetlenmesini diliyorum. Zaman zaman bizi ayrıştıran kara bulutların da en kısa zamanda ülkemizi terk etmesini, milletçe ortak hedefler belirleyerek ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum. Buna da ekonomi kadar iş dünyasının temsilcisi olarak önem verdiğimi belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Koç, bugün 18. bayinin açılışını yaptıklarını dile getirerek, 20 bayinin faaliyet gösterdiğini, bu rakamın sene sonunda 25'e çıkacağını aktardı. Konuşmanın ardından bayinin açılışı, Muğla Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ali Koç, Ford Helvacıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal ve diğer katılımcılarca gerçekleştirildi. 

 
Bu haber toplam 3287 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim