• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

"50 lt'den fazla mazotla girmemeliler"

"50 lt'den fazla mazotla girmemeliler"
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atrçiyan'ın, "İran-Türkiye Transit Geçişi" konusundaki açıklamalarını değerlendi.
 
Geçtiğimiz günlerde İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü  Muhammed Cevad Atrçiyan, “İran, iki ülke arasında transit konusundaki ihtilafları ortadan kaldırmak için yapılan müzakerelerde Türk makamlarına önerilerde bulundu. Önerilerimizin kabul görmemesi durumunda İran sınırları içerisinde Türk TIR’larına yakıt satışı durdurulacak” açıklamasında bulunmuştu. 
 
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Atriçyan’ın bu sözlerini değerlendirdi.
Şener “Sadece son 10 yılda bizden aldıkları 1 Milyar dolar üzerinde hava parasını, 3 katına çıkardıkları ücretleri gözleri görmüyor. Sanki İran hiçbir ücret almıyormuşçasına yapılan açıklamaları anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. 
 
 
Şener'in konuya ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle:
 
İran Lokantalarında Tavuklu pilav da ucuz, ona da fark mı ödeyeceğiz ?
"İran’ın ülkesine gelen başka bir ülke vatandaşına bir malı satmayacağını açıklamasını ilk kez duyuyoruz. Yapılan açıklama anlamsızdır. Biz onlara Yakıt fiyat farkı alamayacaklarını, alacaklarsa Türkiye’nin de aynı farkı alacağını söylüyoruz. Doğru olan, her iki ülkenin de bu ücreti almaması, ticaretin kolaylaşmasıdır"
 
 
Fiyat Farkı Dış Ticareti Hedefliyor
"Ben özel aracımla İran’a gitsem, yakıt alıyor ve fark ödemiyorum. Sadece İhracat malı taşıyan araçlardan bunu istemesi Türki Cumhuriyetlere giden malı daha pahalı hale getirmekten başka işe yaramıyor. Türkmen, Özbek, Kırgız, Tacik, Kazak pazarında bizim ihraç ürünlerimiz İran ürünleri ile de rekabet ediyor. Ürün kalitesinde rekabet edemeyen İran, bu yolla bizi zayıflatmaya çalışıyor." 
 
 
“İran araçları Türkiye’ye 50 litre’den fazla mazotla girmemelidir.”
 
"İran araçları ‘Transit geçeceğim’ diyerek 1.500-2.000 Litre mazot ile ülkemize giriyor, fazla mazotu satıp ülkemizde tek kuruş harcamadan yükümüzü alıp gidiyor."
 
"Bu kaçak sebebiyle kendi ihracatımızı taşımaktan aciz hale gelirken, diğer yandan Maliyemiz de milyonlarca Lira vergi kaybı yaşıyor. Türkiye bir an önce İran araçlarının kaçak mazot satışı ile yaptığı haksız rekabete son vermelidir."
 
"Biz AB ülkelerine,  transit geçecek olsak dahi, 200 litreden fazla yakıt ile giremiyoruz. AB ülkeleri, 'ülkeme geliyorsan yakıtı benden al, yakıt içindeki vergiyi de buraya öde', diyor. Ülkemizin yollarını kullanan bu araçlar da AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizden mazot almak zorunda olmalıdır."
 
"Ayrıca, İran’da yaşadığımız tek sorun yakıt fiyat farkı değildir. Sınır gümrük geçişlerinde 'Önce İran aracı geçer' kuralı ile 15 güne varan beklemeler yaşamaktayız. Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Atriçyan, açıklaması ile Transit geçişte yakıt sorununu “yakıt satmayarak” çözmüş görünüyor. Sınır geçişlerinde İran araçları vızır vızır geçerken, 15 gün bekletilen Türk araçları sorununu da sanıyoruz, ‘Türk araçlarının geçişlerini yasaklayarak' çözecektir."
 
Türk araçlarının özellikle sorun yaşanan kapıları kullanmaya zorlanması,
Araçlara para karşılığı takip cihazı takılması,
Araçların hiçbir uluslararası kurala dayanmayan transit sürelerde İran’da beklemeye zorlanması 
diğer sorunlarımızdır. Bütün bu haksızlıklara acilen bir son verilmesi gerekiyor.
 
Şener ;
“Türk taşımacıların İran’da piyasa fiyatından yakıt kullanmasını ‘Kaçakçılık’ olarak gören Sayın Atriçyan cevaplasın;
“Her yıl 13.000 aracınızın Tahran’dan Tiflis’e giderken 1.100 km olan Azerbaycan yolundan değil de 1.800 km olan Türkiye üzerinden gitmesinin sebebi nedir ? Türkiye’ye Gürbulak kapısından girip Sarp üzerinden Gürcistan’a gitmenin kaçak mazot satmaktan başka ne amacı olabilir ? 
Taşımacınız bu parayı kazanırken sizin de devlet olarak Türk taşımacısını para kaynağı görmeniz adil midir ? Bu paralar helal midir ?” 
 
 
Bu haber toplam 2015 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim