• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Tüpraş yatırım meşalesini yaktı

Tüpraş yatırım meşalesini yaktı
Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin tamamlanmasına 60 gün kala meşalesini ateşlerken Genel Müdürü Yavuz Erkut, "Türkiye rafinericiliği taçlandırılacak" dedi.

Tüpraş, İzmit Rafinerisi B Bölgesi'nde yapımı süren iskele ve demiryolu ilave yatırımları ile Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin tamamlanmasına 60 gün kala rafinerilerin sembolü olan meşalesini ateşledi. Avrupa'nın 7'nci, dünyanın 28'inci büyük rafineri şirketi Tüpraş, yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki yatırım için son dönemece girdi.

Ürünler işlenecek

Yılsonunda tamamlanması için çalışmaların sürdüğü yatırım ile Tüpraş'ın İzmir ve Kırıkkale rafinerilerinin de tam kapasite çalışabileceği belirtildi. Yatırımla ayrıca, Türkiye'nin ithal ettiği dizel ihtiyacının önemli kısmının yerli üretimle karşılanabileceği dile getirildi. Tüpraş'ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4.2 milyon ton siyah ürün de işlenerek, 2.9 milyon tonu motorin olmak üzere 3.5 milyon ton değerli beyaz ürün, 700 bin ton petrol koku üretilecek. Tesisin devreye alınması ile yurtiçi tüketiminin yarısından fazlası ithal edilen motorin başta olmak üzere petro kok, jet yakıtı gibi ürünlerin ithalatının azalarak, Türkiye'nin dış ticaret açığına 1 milyar dolar düzeyinde olumlu katkı sağlanacak.

İstihdam olanağı

Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin Türkiye'de hali hazırda tek seferde gerçekleştirilen en büyük sanayi tesisi yatırımı olduğunu dile getiren Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, "Ağustos sonu itibariyle yüzde 98'inin tamamlandığı, Tüpraş'ın uluslararası rekabet gücünü artıracak stratejik yatırımının 3 yıllık inşaat-montaj sürecinde, çözüm ortakları vasıtasıyla yaklaşık 10 bin kişi sahada istihdam edildi. Yatırımın devreye alınması ile 500 nitelikli insan kaynağı sürekli istihdam edilecek" dedi. Kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi ve stratejik yatırımı olan Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin devreye alınması ile Türkiye rafinericiliğinin taçlandırılacağını belirten Erkut, "Proje, ülkemiz ekonomisi ve akaryakıt sektörüne sağlayacağı katkıların yanı sıra, Tüpraş'ın faaliyetlerinin uluslararası alanda da sürdürülebilir olmasını gerçekleştirerek, dönüşüm oranında da ilk sıralara yükselmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

5.46 milyar dolar 

Tüpraş'ın İzmit-Körfez, İzmir-Aliağa, Kırıkkale ve Batman'da kurulu 4 rafineri ile üretimini sürdürdüğünü de dile getiren Erkut, "2006 yılından bu yana Tüpraş, Koç Holding Enerji Grubu Şirketi olarak ana yatırım planı kapsamında tamamladığı projeler dahil 4.2 milyar dolar yatırım harcaması gerçekleştirdi. Bu yıl yatırım kararı alınan ve sürmekte olan yatırımlar ile birlikte 2006-2015 yatırım tutarının toplamı ise 5.46 milyar dolar" dedi.

En uzun 8'inci meşale

Fuel Oil Dönüşüm Kompleksi 17 ünite ve 780 metre uzunluğundaki iskele ile vagon boşaltım alanından oluşuyor. Projenin inşaat aşamasında Türkiye'de bazı ilklere de imza atıldı. 35 metre yüksekliği, 8 metre çapı ve 918 ton ağırlığıyla Japonya'daki üretiminin ardından deniz yolu ile rafineriye, 320 tekerlekli dev TIR ile de karadan yerine taşınan reaktörün montajı tamamlandı. Reaktör, Türkiye'de nakliye ve montajı tek parça olarak yapılan en büyük ve ağır ekipman olarak tarihe geçti. Ateşlenen rafineri meşalesi ise 185 metre boyuyla dünyada 8'inci sırada yer alıyor.

 

http://www.ulasimonline.com/

Bu haber toplam 1147 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim