• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Otomotiv Şirketlerine ‘Maliye' Freni

Otomotiv Şirketlerine ‘Maliye' Freni
2014 Ocak Ayında Getirilen ÖTV Artışı Otomobil Sektörünü Derinden Etkiledi. Renault MAİS Genel Müdürü Aybar, Sektörde Satışların Geçen Yıla Göre Yüzde 16 Düştüğüne Dikkat Çekti.

Türk ekonomisinin lokomotifi otomotiv endüstirisinde bu yıl keyifler pek iyi değil. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre otomobil üretimi Ocak- Ekim döneminde yüzde 16 gerileyerek 569 bin 615 adet olarak gerçekleşti. Yani araç üretimi bir önceki yıla göre 105 bin adet düşüş gösterdi.

Yeni ÖTV zammı gelmeyecek 
Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar, 2014 yılı başında getirilen ÖTV artışının otomotiv pazarının daralmasına neden olduğunu söyledi. Aybar, 'ÖTV artışı sonrası bu yıl bir düşüş yaşanacağını öngörmüştük. Bu oranı da yüzde 20 civarında tahmin etmiştik' dedi. Aybar, 'Şu ana kadar yüzde 16'lık bir düşüş söz konusu. Şimdi Kasım ve Aralık aylarının sonuçlarını göreceğiz. Son iki ay satış hacminin boyutu önemli. Bu yılı sektör olarak 720-750 bin gibi bir satış rakamıyla kapatacağız' şeklinde konuştu. Aybar'a kulislerde 2015'te yeni bir ÖTV artışının konuşulduğunu hatırlattığımızda ise bu söylentinin doğru olmadığını belirtti. Aybar, şöyle devam etti: 'Bu yıl, Türkiye sektörde 2.7 milyar dolar ihracat fazlası vermiş durumda. Yani cari açık açısından otomotiv sektörü olarak ülkeye ciddi bir katkı yaptık.' 

Skoda, 4x4 seçeneğini artırıyor 
Skoda Octavia Sedan'la, dört çeker seçeneğini artırıyor. Önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde satışa sunulacak olan Skoda Octavia Sedan'ın son teknoloji 4x4 sistemine sahip olacağı bildirildi. Beşinci nesil Haldex kavramalı dört çeker teknolojisi, Octavia'nın verimli motorlarıyla ve konforlu sürüşüyle buluşacak. Şu anda Skoda'nın piyasada Combi 1.6 litre TDI motorlu 4x4 versiyonu 82 bin 400 TL ile satışa sunuluyor. 

Yerli üretime darbe girişimi 
Büyük hacimli motorlu araçlara getirilen yüksek vergiler yüzünden küçük motor hacmine sahip araçların ön plana çıktığını vurğulayan İbrahim Aybar, 'Yeni bir vergi düzenlemesi yapılacağı 1.4 ve 1.6 motor arasındaki araçlardan lüks otomobil vergisi alınacağı gibi bir dizi söylenti var. Bu durum tüketicileri ve otomotiv endüstrisini olumsuz etkileyecektir' dedi. Aybar, bu motor hacmine sahip araçlarda yerli ürün kullanımının çok yüksek olduğuna dikkat çekti.  

Peugeot'da Mehmet Akın dönemi 
1 Aralık 2014 tarihi itibari ile Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş. Pazarlama Direktörlüğü görevine Mehmet Akın atandı. Daha önce bu görevi yürüten Christopher Chevasson'un yerine göreve başlayacak olan Mehmet Akın, direkt olarak Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü'ne bağlı olacak. Akın, aynı görevi Hyundai Assan'da da yürütüyordu.


Taksit yasaklandı pazar küçüldü 
Motosiklet sektörü bu yılı küçülmeyle kapatıyor. Motosiklet Endüstrisi Derneği Başkanı Nihat Çadırcı, 'Pazarın 2014 sonunda 200 bin adet seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyorduk. Fakat, kredi kartı kullanımının daralması, döviz kurlarına bağlı fiyat artışları nedeniyle pazar, geçen yıla göre yüzde 5 küçüldü. Yılı 175 bin adet seviyesinde kapatmayı bekliyoruz' dedi. 

Ford Focus yenilendi '
FORD Focus'un yeni nesli Türkiye pazarına çıkıyor. Yeni Ford Focus'un sedan, hatchback ve station wagon gövde seçenekleriyle 1.0 litreden 1.6 litreye uzanan, benzinli ve dizel motor opsiyonları bulunuyor. Yeni Focus, 52 bin 400 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.    

www.ulasimnoline.com

Bu haber toplam 745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim