• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Renault'da 3 önemli gelişme

Renault'da 3 önemli gelişme
Renault, 2015'te motor atağına geçiyor. Yeni bir elektrikli motorun yanısıra 2 silindirli dizel ve LPG-benzinle birlikte çalışan motorlar devreye alınacak.

Renault 2015’te hem elektrikli hem de konvansiyonel motorlarda yeniliklerle sahneye çıkacak. Markanın Paris yakınlarındaki İnovasyon Merkezi’nde bir grup medya mensubuna ilk kez gösterilen motor ve yenilikler önümüzdeki yıldan itibaren birçok modelde devreye girecek. 

Üç önemli yenilik

Renault, motor mühendisleri tarafından tasarlanan ve Fransa ’da üretilecek
yeni elektrik motor mevcut olan gibi 66 kw güç üretiyor. Ancak bu motorun verimi ve menzil mesfesi eskisine göre yüzde 10’a kadar artmış durumda. Alternatif enerji cephesinde de varlığını hissettiren marka bu noktada yeni nesil çift yakıtlı benzinli/LPG opsiyonlu motoru da 2015’ikinci yarısında üretime geçecek. Bu şekilde modern benzinli motorlara oranla yakıt harcaması yüzde 25 daha azalacak. Üzrinde çalışılan ve son aşamaya gelinen 2 silindirli yeni dizel motor da başta Twingo olmak üzere küçük modellerde yer alacak.

Elektrikli motor kompaktlaştı

Renault Mühendislik İnovasyonu Direktörü Remi Bastien tamamen yeni elektrikli motorla elektrikli araç stratejisini perçinlediklerini belirterek şunları kaydetti:
“Yeni elektriklimizlide herşeyden önce daha kompakt bir motor elde etmek maksadıyla bileşenlerin entegrasyonu üzerinde çalışıldı. Aynı performans düzeyi için hacimler yüzde 10 azaltıldı. Böylelikle de bu motorun daha küçük otomobillerde kullanılabilmesinin önü açıldı. Elektronik yönetim ve şarj sistemleri gözden geçirilerek daha düşük güç ve elektrik tüketimi ile şarj süreleri optimize edilmiş oldu. Söz konusu senkronize elektrikli motor 65kW güç ve 220Nm maksimum tork üretiyor. Tasarımcılar, düşük güç tüketen alt yapı (ev şebekeleri, 3 kW ve 11kW şarj noktaları için flexi-şarj kablosu) kullanarak şarj sürelerini kısaltmak üzere elektronik yönetim sistemini daha da geliştirdi. İnvertör sisteminin kapsamlı bir şekilde yeniden tasarlanması sayesinde tasarımcılar verimliliği artırmayı ve elektrik enerjisi tüketimini düşürmeyi başardılar. “
Yeni elektriklinin Zoe’nin yanısıra devreye girmesi beklenen diğer küçük araçlara da montajı planlanıyor.

Çift yakıtlı benzinli/LPG’li motor

Çift yakıt ile çalışan en son nesil 3 silindirli benzinli motor da markanın önemli yenilikleri arasında yer alacak. Önümüzdeki yılın sonlarına doğru modellere uyarlanacak söz konusu motor modern teknolojileri (turbo, Stop&Start, frenleme anında enerji depolama, eco-mod) bünyesinde barındırıyor ve Euro 6b emisyon mevzuatına uygun. Motor benzinli versiyondan yaklaşık 700 euro ( Örneğin Dacia Sandero modelinde) pahalı olacak. Önceki nesil LPG’li motorlar ile kıyaslandığında yakıt tüketimi açısından elde edilen kazanç yüzde 20 civarında. Turbo itiş ve LPG basıncı arasındaki doğru dengenin elde edilmesiyle motor yönetim sistemi optimize edildi ve sürücü tarafından müdahalede bulunulmaksızın LPG modunun kullanımına imkân tanındı. Bu bağlamda güç aktarma organlarının tümü LPG kiti ile birlikte fabrikada takılacak. 

4‘ten 2 silindire dönüş

Uzmanlar en iyi performansa sahip olan ve büyük konteynır gemilerinde kullanılan motorların iki zamanlı dizel motorlar olduğunu vurgulamakta. 4 zamanlı dizel motorların verimliliği yüzde 35 düzeyinde kalırken bu motorların verimliliği yüzde 50 seviyesinde oluyor. Renailt da bu mantıkla başta Twingo olmak üzere küçük modellerine uyarlayacağı yeni küçük dizel motorunu geliştirmekte. İki zamanlı bu motorun önemli bir avantajı da mevcut: hacim ve silindir sayısı azaldığı için kompakt boyutlar ve hafiflik. Geliştirilen motor 40 kg daha hafif ve kompakt; böylelikle küçük otomobil platformlarına çok uygun. 1.5-litrelik dizel motora oranla ebatta yüzde 50 azalma olan yeni dizel motor 735 cc ile 35-50kW arasında güç üretecek. Maksimum tork ise 112-145Nm olacak.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 2558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim