• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

18 TL'ye 500 km gidebilen otomobil: Tesla Model S

18 TL'ye 500 km gidebilen otomobil: Tesla Model S
ABD'nin Silikon Vadisi'nde Tesla Motors'un geliştirdiği, tamamen elektrikle çalışan Tesla Model S otomobil, İzmir caddelerini turlamaya başladı.

Folkart Tower'da yeralan spor kompleksi ortaklarından ve Genel Müdür İsmail Yuca'nın çevre dostu elektrikli otomobilinde normal yakıtlı motor şanzıman bulunmuyor.

Elektrik motorları ise aracın önünde ya da arkasında değil, altında bulunuyor. 85 kWh'lik Panasonic batarya paketi ile çalışan araç, tam şarj edildiğinde yaklaşık 500 kilometre gidiyor. Tam şarj için harcanacak elektrik maliyeti ise sadece 18 TL. Kurulum çalışmaları süren ve giderleri üretici firma tarafından karşılanacak olan hızlı şarj istasyonlarında yapılacak 20 dakikalık şarj ile 250 - 300 kilometre yol alınabileceği belirtiliyor.

Her şey ekran üzerinde

Aracın bir başka ilginç özelliği ise tüm ayarlarının 17 inçlik dokunmatik ekrandan yapılabilmesi. Sunroof, sürücü koltuğu, direksiyon, enerji durumu ve navigasyon gibi aracın çeşitli özellikleri tamamen bu ekrandan kontrol edilebiliyor. Tesla Model S'in standart olarak 3G internet bağlantısı da var.

Cep telefonuna yüklenen bir uygulama ile internet üzerinden otomobil ile bağlantı kurulabiliyor ve içindeyken yapılan müdahalelerin tümü yapılabiliyor. 5 kapılı olan bu aracın hem ön kaputunun altı, hem de arka kısmı bagaj görevi görüyor. Arka bagajın zemininde gizlenmiş koltuklar kaldırılarak, iki çocuğun yüzleri arka cama bakarak seyahat edebileceği bir şekle dönüştürülebiliyor.

ÖTV'si yüzde 3

Daha çevreci olduğu için internette araştırırken bu otomobilden haberdar olduğunu söyleyen İsmail Yuca, ABD'de üretilen otomobili, Avrupa standantlarına göre düzenlemenin yapıldığı Hollanda'da satın aldığını söyledi. Yuca, "Teknoloji harikası olan bu aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi yok. ÖTV yüzde 3, KDV yüzde 18

3 saniyede 100 kilometre

Tek pedallı sürüş özelliğiyle gaza basıldığında 100 kilometreye 3 saniyede çıkıyor, ayağınızı çektiğinizde hem şarj ediyor, hem fren kullanmadığınız için fren balatalarıyla ilgili sıkıntınız olmuyor. Hız sabitleyici özelliğiyle öndeki araç ile aranızdaki mesafeyi belirliyorsunuz ve öndeki aracı takip edip, o durduğunda bu da duruyor, hareket ettiğinde bu da ilerliyor. Araç önündeki kamerayla şerit takibi yapıyor, çıktığınızda titreşimle uyarıyor. Hızı 250 kilometre ile sınırlandırılmış. Araçta dişli bulunmaması nedeniyle bütün araçları kalkışta geçiyor. Yağ, yağ filtresi gerektirecek hiçbir şey olmaması nedeniyle, tamircileri ve akaryakıt satanları üzecek" dedi.

Bu otomobilin pek bilinmeyen bir araç olması nedeniyle tanıttığını ifade eden Yuca'nın aracın diğer özelliklerini de şöyle sıraladı:

Fiyatı 500 bin lira

"Yeni yapılan bir yazılım güncellemesi ile aracı valeye teslim etme sıkıntısı yok. Araç, 'vale kontrolü'ne getirildiğinde hız; park yapımına uygun bir hale geliyor. Eğlenceli sürüş yapmaya kalkması engelleniyor, bagajlar ve torpido gözleri gibi bölgelere ulaşım önleniyor. Araç neredeyse her gün kendini güncelliyor. Yazın yüklenecek uygulama ile direksiyon dahil tüm kontrolü otomobil kendisi yapacak. Motor ünitesi ve pili 8 yıl sınırsız kilometre garantili. Trifaz zorunluluğu olmayan otomobil, alınacak bir aparatla 220 volt ile de şarj edilebiliyor.

Aracın şaft ve benzeri sistemleri olmadığı için arka koltukta 3, arka bagajda ise belli yaşa kadar iki çocuk koltuğu bulunuyor. Böylece hem performans, hem aile otomobili olma özelliği taşıyor. Süspansiyon ayarlarıyla bozuk yolda veya tümseklerde otomobil yerden yükselebiliyor ve belleğine ekleyerek sonraki gelişlerde sürücünün herhangi bir hareketini beklemeden bunu uyguluyor. Aracın Türkiye'deki satış fiyatı ise donanımına göre500 bin TL'yi buluyor."

Bu haber toplam 6719 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim