• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Ambargo Türk Piliç Üreticilerine Yarıyor

Ambargo Türk Piliç Üreticilerine Yarıyor
ABD ve AB ülkelerinin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı ambargo, Türk piliç eti üreticilerine yaradı.

ABD ve AB ülkelerinin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı ambargo, Türk piliç eti üreticilerine yaradı.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı ambargo, Türk piliç eti üreticilerine yaradı.

Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, AB ülkeleri ile ABD’nin İran’a ambargo uygulaması nedeniyle hammadde alımında sıkıntıya düşen İranlı üreticilerin tavuk etinde Türkiye’ye yöneldiğini bildirdi.

Barbaros, İran’a uygulanan ambargonun boyutunun genişlemesi sonucu İranlı firmaların hammadde alamadığı için üretim yapamadıklarını, ayrıca İran’daki hayvan sağlığı problemlerinin de yaşanmasıyla bu ülkede piliç eti fiyatlarının astronomik rakamlara çıktığını vurguladı. Barbaros, “Bu nedenle, bazı gazetelerin internet sayfalarında yer alan haberlere göre, bu ülkede, sosyal gerginliği artırdığı gerekçesiyle, TV’lerde bile tavuk etinin gösterildiği sahnelerin sansürlenmesi için çalışma başlatıldığı belirtiliyor” dedi.

Barbaros, İranlı firmaların, piliç eti talebinde bulunduklarını ifade ederek, bu talepte öncelikli nedenin tesislerinde dünyanın en kaliteli tavuğunun üretilmesi ve İslami usullere uygun kesim olduğunu ifade etti.

Tesislerinde sağlıklı, hijyenik ve İslami usullere uygun kesim yapıldığını belirten Barbaros, bu sayede başta Müslüman ülkeler olmak üzere birçok ülkeden talep aldıklarını kaydetti.

Barbaros, Lades Piliç olarak kalite sistem anlayışlarında “çiftlikten sofraya” prensibi ile hareket ettiklerini, kesimhane ve dağıtım süresince belirlenen kritik noktaların sürekli izlendiğini, özellikle sağlık ve hijyenin öncelikli hassas konuları olduğunu ifade etti.

Soğuk zincir sağlanmasında birinci aşama olan hava ile soğutma işlemi ile ürün kalitesi ve gıda güvenliğinin üst düzeye çıkarıldığını dile getiren Barbaros, işletmelerinde tavukların elle kesildiğini, Lades ürünlerinin “TSE Helal Kesim Sertifikası”na sahip olduğunu bildirdi.

Helal Gıda Sertifikasının, Lades Piliç gibi ihracat ağırlıklı üretim yapan firmalar için büyük önem taşıdığını belirten Barbaros, özellikle İran, Suudi Arabistan, Irak ve Malezya gibi pek çok Arap ve İslam ülkesinin ihraç ürünlerinde aradığı temel şartın İslami usullere uygun üretim olduğunu vurguladı.

Piliç üretiminde kendi kendine yetebilecek olan İran’ın, hammadde alamadığı için ve hayvan sağlığı problemleri nedeni ile tavuk etinde dış pazarlarda arayış içine girdiğini, bu çalışmaları sonucu helal gıda ve hijyen ile kaliteli üretimleri nedeniyle kendileriyle irtibat kurduklarını anlatan Barbaros, bu ülkenin yaklaşık 400 bin ton civarında tavuk eti talebinin olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Müslüman ülkeler için helal gıda sertifikalı ürünün öncelikli koşul olduğunu ifade eden Barbaros, dünyada Müslüman sayısı arttıkça bu sertifikanın öneminin daha çok ön plana çıktığını dile getirdi.

İran, kendi gibi Müslüman olan ülkelerden tavuk ithal ediyor. Özellikle Türk piliç firmalarından ithalat talebinde bulunan İran, Helal Gıda Sertifikası olan firmaları tercih ediyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1063 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim