• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Milyon euroluk yatların barınak sorunu var

Milyon euroluk yatların barınak sorunu var
Antalya Serbest Bölgesi’nde barınak sorunu yaşanıyor. Sektör temsilcileri, milyon euroluk süper lüks yatların denize indirilmesi ve güvenliği konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu belirtiyor.

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, Antalya Limanı ve Serbest Bölgesi'nin genişletilmesi konusunda çalışmalar yapıldığını bildirdi. Serbest Bölge'de mega yat sektörünün sorunlarının çözümü için DTO ve ASBİAD'ın birlikte hareket etmeleri ve işbirliğini geliştirmeleri gerektiği belirtildi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi, Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet sürdüren yerli ve yabancı mega yat üretim sektörünün sorunlarını tartıştı. Antalya Serbest Bölgesi İş Adamları Derneği (ASBİAD) Yönetim Kurulu üyesi, Alman ve Fransız ortak sermayeli Sunrise yat üretim şirketi Tersane Müdürü Özgür Çiğdem, DTO Antalya Şubesi'nin haftalık olağan yönetim kurulu toplantısına katıldı.

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol yaptığı konuşmada, Antalya Serbest Bölgesi'ndeki yat üretici firmalarının üretip ihraç ettikleri mega yatlarla Türkiye'nin bu sektörde dünyada beşinci sıraya yükseldiğini söyledi. Antalya Serbest Bölgesi'ndeki yat üretici firmalarının sorunlarını çözmek için DTO olarak her zaman destek vermek istediklerini anlatan Erol, "Antalya Limanı ve Serbest Bölgenin genişletilmesi konusunda Antalya Valiliği ile bir çalışma içindeyiz. Antalya limanı içinde kalan tmo'nun olduğu bölge Serbest Bölgesi'ne kazandırılmalı. Aynı zamanda kruvaziyer gemi turizmi içinde Antalya Limanının kapasitesinin artırılması için çalışmalar var. DTO olarak denizcilik sektörünün sorunlarını sektördeki diğer paydaşlarla işbirliklerini geliştirerek çözmek istiyoruz. Bu nedenle Antalya Serbest Bölgesi'ndeki firmaların üye olduğu ASBİAD ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

ASBİAD Yönetim kurulu üyesi ve Sunrise Tersane Müdürü Özgür Çiğdem de, DTO Şube Başkanı Ahmet Erol ve yönetim kurulu üyelerine Antalya Serbest Bölgesi'nde mega yat üretim sektörünün gelişimi ve firmalarının yaşadığı sıkıntılarını anlattı. Antalya Limanı ve Serbest Bölgesi'nin kullanımında çok başlılık olduğunu anlatan Çiğdem, yat üretim firmalarının artık 63 metrelik mega yatlar yapmaya başladığını söyledi. Mega yatların boylarının büyüdükçe bunların denize indirilmesinde de sorunlar yaşandığına dikkati çeken Çiğdem, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki birkaç yıl sonra yapımı tamamlanan ve denize indirilecek bu mega yatlarda sorunlar yaşanacak. Bu nedenle şimdiden gerekli alt yapı düzenlemeleri yapılmalı. Birkaç yıl önce 45 metrelik yatların denize indirilmesinde büyük sorunlar yaşadık. Bu sürede Serbest Bölge'de yatçılar arasında 'Keşke yatırım yapmasaydık' olgusu oluştu. Kendi işimizi kendimiz çözmeye çalıştık. Milyonlarca avroluk yatların barınacağı ve güvenliğinin sağlanacağı yönünde sıkıntı var."

Antalya Serbest Bölgesi'nin hiç planlanmadan kurgulanmış bir yer olduğunu ifade eden Özgür Çiğdem, "Bölge içinde limanı işleten bir özel şirket var. Marina var. Serbest Bölge var. Rıhtımın bir kısmı TMO'ya ait.

Büyük tekneler denize inmeye başlayınca sorunlar da ortaya çıktı. Tekneler nereye inebilecek. Balıkçı barınağı 2013 yılında taşınacak deniliyor. Yatların limanda barınması için izin bir süre verilmedi. tmo rıhtımına da bir iki acil durum dışında izin verilmiyor. Şirketler adeta kaçakçı durumuna düşürülüyor. Fabrikadan yeni alınan bir otomobil garajdan çıkartılırken çizilmesi gibi durumlar ortaya çıkıyor. Yatlar deniz inerken böyle durumlar çıkıyor" diye konuştu.

Antalya Serbest Bölgesi'nde kalan balıkçıların 2013 yılında yeni yapılan yerlerine taşınacağını anlatan Çiğdem, "Balıkçı rıhtımı boşaltılıp burada 150 metrelik alan ortaya çıkacak. Bu balıkçı rıhtımının Serbest Bölge'ye verilmesini istiyoruz. 2009 yılında 45 metrelik mega yatın denize indirilmesindeki sıkıntıyı 2013 yılında 63 metrelik tekneler inerken de yaşayacağız. Şimdiden önlem alınmalı. Yatların taşınması ve denize inmesi konusundaki sıkıntıların giderilmesi için birkaç firma ile görüşüyoruz. Olursa ne ala, olmaz ise biz kendi yolumuzu çizeceğiz. Bekleyecek zamanımız yok" dedi.

Çiğdem, Sunrise olarak yat taşıma kapasitesini 400 tondan bin 200 tona çıkaracaklarını ve yat üretimi içinde çift vardiya çalışacaklarını bildirdi.

Serbest Bölgeye yüzer havuz da kazandırmak istediklerini vurgulayan Özgür Çiğdem, Sunrise olarak şu anda 2 adet 63 metre, 1 adet 45 metre, 1 adet 56 metre ve 1 adet de 32 metrelik yat projesi olduğunu anımsattı.Global krizden de şirket olarak olumlu etkilendiklerini vurgulayan Çiğdem, Antalya Serbest Bölgesi'nde sorunların çözümü içinde DTO ile ASBİAD'ın birlikte hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim