• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Karadeniz'den Uzakdoğu'ya salyangoz

Karadeniz'den Uzakdoğu'ya salyangoz
Türkiye'de yaklaşık 12 tesiste dondurulmuş, taze ve soğutulmuş olarak işlenen salyangoz etleri başta Japonya, Güney Kore ve Tayvan olmak üzere 13 ülkeye ihraç ediliyor.

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejdet Gültepe, Türkiye'de yaklaşık 12 tesiste dondurulmuş, taze ve soğutulmuş olarak işlenen salyangoz etlerinin başta Japonya, Güney Kore ve Tayvan olmak üzere 13 ülkeye ihraç edildiğini bildirdi.

Gültepe, yaptığı açıklamada, deniz salyangozunun doğu Asya kökenli bir tür olduğunu belirterek, Uruguay ve Arjantin arasındaki Rio de la Plata, ABD, Virjinya, Chesapeake Bay Körfezi, Hollanda ve Fransa kıyıları, Adriyatik ile Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz'de bulunduğunu söyledi.

Deniz salyangozunun 90 metre derinliğe kadar kumlu, çamurlu, algli ortamlarda ve midye yatakları civarında dağılım gösterdiğini aktaran Gültepe, şunları kaydetti:

“Deniz salyangozu Türkiye'de 1985 yılından sonra ticari olarak önem kazanmaya başlamıştır. Türkiye'de yaklaşık 12 tesiste dondurulmuş, taze ve soğutulmuş olarak işlenen salyangoz etleri başta Japonya, Güney Kore ve Tayvan olmak üzere 13 ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye İhracatçılar Birliği kayıtlarına göre, yıllık ihracat miktarı 434 ila 2 bin 288 ton arasındadır.”
“Lüks lokantaların menüsünde yer alıyor”

Trabzon limanından yola çıkarak Kastamonu'nun Abana ilçesine gelen ve denizden salyangoz toplayan dalgıçlar, buradaki balıkçı barınağına demirledi.
“Dalgıç İsa” isimli teknenin kaptanı İsa Çelik, bir aydır denizde olduklarını belirterek, 4 kişilik bir ekiple belirli bölgelerde dalış yapıp deniz salyangozu topladıklarını söyledi.

Karadeniz'de dalma yöntemiyle deniz salyangozu çıkardıklarını ifade eden Çelik, havanın dalmaya elverişli olduğu zamanlarda 9 saat boyunca denizde kaldıklarını, bu süre içerisinde ortalama 300 kilogram salyangoz topladıklarını söyledi.

Çelik, topladıkları salyangozları Trabzon'da bulunan salyangoz işleme fabrikasına gönderdiklerini aktararak, “Burada bir takım işlemlerden geçirilen salyangozlar, daha sonra paketlenerek ilk olarak Çin ve Kore'ye ihraç ediliyor. Buradan da farklı bölgelere dağıtımı yapılıyor. Bu sayede ülkemize önemli derecede döviz girdisi sağlanıyor” dedi.

Karadeniz'de tuz oranının az olması nedeniyle salyangozların farklı bir yapısı ve protein bakımından zengin olduğunu vurgulayan Çelik, “Karadeniz salyangozu Çin, Tayvan, Güney Kore gibi pek çok uzak doğu ülkesinde lüks lokantaların menüsünde yer alıyor” dedi.

Salyangozların ihracata hazırlanma süreci

Deniz salyangozu, çıkarıldıktan sonra önce pislikleri temizleniyor daha sonra ise kalibre makinesinde boyutlara ayrılıyor. Klorlu bekleme havuzlarına dökülen salyangozlar, burada yaklaşık 1 saat bekletildikten sonra kasalara konularak eksi 35-40 derecede şoklanıyor. Şoklandıktan sonra bir gün soğuk hava depolarında bekletilen salyangozlar, daha sonra ihraç ediliyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 924 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim