• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Eşe dosta iş bulana 10 bin TL ceza

Eşe dosta iş bulana 10 bin TL ceza
Hazırlanan yeni yasa taslağına göre iş ve işçi bulma özel istihdam büroları aracılığıyla yapılacak.

Gerekli izinleri alıp şirket kurmayan hiç kimse erhangi bir işsizin işe yerleştirilmesine aracılık yapamayacak, kazanç sağlayamayacak

Bugün’ün haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıdem tazminatından sonra şimdi de kiralık işçi, özel istihdam büroları, uzaktan çalışma ve taşeron işçilik alanında radikal düzenlemeler getiren tasarı taslağını hazırladı. İş bulmaya sınırlama “4857 Sayılı İş Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı” ismini taşıyan düzenlemeye göre Türkiye’de iş bulma ve işe yerleştirme faaliyetleri sadece Türkiye İş Kurumu (İşkur) ile bu kurumdan özel izin alan özel istihdam büroları aracılığıyla yapılabilecek.

Kimse aracılık yapamayacak

Özel istihdam bürosu açma yetkisi olmayan ya da kurumdan iş bulma izni almayan hiç kimse bir başkasının işe girmesine aracılık edemeyecek. “Hamili kart” da yasak Toplam 18 maddeden oluşan taslağın 13íüncü maddesine göre, Kurumídan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapan gerçek veya tüzel kişilere 10 bin lira ceza kesilecek. Aynı şekilde iş arayanlardan ücret alan veya menfaat sağlayan gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak ceza tutarı da 10 bin lira olacak.

Suçu ikinci kez işleyene iki kat ceza

Yasağa rağmen bu suçları ikinci kez işleyenlere ceza iki kat olarak uygulanacak. Taslakta yasak kapsamına gerçek kişilerin iş bulma faaliyetlerine aracılık etmelerinin de dahil edilmesi, hatırlı kişilerin yakınlarına iş bulmasını ifade eden “Hamili kart yakinimdir” türü işe yerleştirmeleri de zora sokacak.

Özel istihdam büroları işverenden bedel alabilecek

Özel istihdam bürolarını Türk vatandaşlarının yanı sıra çalışma izni olan yabancılar da kurabilecek. Ancak kurucu ortaklarla yöneticilerin zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas gibi suçlardan hüküm giymemiş olması şartı aranacak. Bedeli patron ödeyecek işsize iş bulan istihdam büroları bunun karşılığı olan bedeli sadece işverenden alabilecek.

İşçilerden ne ad altında olursa olsun hiçbir şekilde para istenemeyecek Bu bürolar işçilerle sigortasız veya sendikasız çalışma, asgari ücretin altında ücret ödeme gibi şartlarla sözleşme yapamayacak. İş arayanlarla ücret pazarlığına giremeyecek.

Geçici iş de sağlayabilecek

Özel istihdam büroları portföyündeki işsizlere geçici iş de sağlayabilecek. Bu bürolar, kendi iş ve işçi portföylerini oluşturmanın yanı sıra İşkur’a kayıtlı işgücü uyum programlarını başarıyla tamamlamış yeni meslek sahibi işsizlerin iş bulmalarına da aracılık edecek. Dolayısıyla İşkur istihdam bürolarıyla birlikte kısmen özelleşmiş olacak.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 833 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim