• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Türkiye'de yerli malı üretim uçuşa geçti

Türkiye'de yerli malı üretim uçuşa geçti
Başbakan Erdoğan'ın talimatı meyvelerini vermeye başladı. 2008 yılından bu yana savunma sanayi başta olmak üzere, bilişim, enerji, ulaşım, sanayi ve iletişim alanında Türkiye, yerli üretim yapmaya başladı.

Başbakan Erdoğan’ın çağrısıyla zirveye çıkan yerli üretim arayışları hızlanmaya başladı. Bora, Cirit, Anka, Hürkuş ve Altay gibi isimlerle anılan ‘ilk yerli’ler iddialı geliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yerli otomobil üretimi’ çağrısıyla zirveye çıkan ‘yerli üretim’ arayışları meyvelerini vermeye başladı. 2008 yılından bu yana savunma sanayi başta olmak üzere, bilişim, enerji, ulaşım, sanayi ve iletişim alanında Türkiye, yerli üretim yapmaya başladı. Önceleri dışarıdan ithal etmek zorunda olduğumuz birçok ürün artık Türkiye’de üretiliyor. Birçok üründe ise yerli katkı oranı artıyor. İşte Bora’dan Cirit’e, Hürkuş’tan Anka’ya uzanan ‘Türk malı ‘ilk’ler:

-İki kat ucuz yerli savaş gemisi

MİLGEM projesi kapsamında üretilen Türkiye’nin ilk savaş gemisi Heybeliada (F-511) 2010 yılında ilk seyrine çıktı. Maliyeti toplam 260 milyon dolar olan gemiyi Türkiye, yurt dışından hazır almaya kalksa 500 milyon dolar ödeyecekti.

-MOSHIP ile deniz altı güvende

Deniz Kuvvetleri, ağır denizlerde kurtarma imkanına sahip olacak Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi’nin (MOSHIP) tedarikine ilişkin projeyi başlattı. MOSHIP, denizaltıdan 600 m derinliğe kadar personelin kurtarılmasını sağlayacak.

-RMK’dan bir ilk

RMK Marine tarafından üretilen Türk malı Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) 200 metrelik tam boya ve 34 metrelik tam genişliğe sahip. 1070 kişilik gemi personeli ile ikmal yapmaksızın kalma süresi 21 günü buluyor.

-Yerli rüzgar türbini

Türk şirketi SoyutWind, bugüne kadar dışarıdan ithal edilen büyük kapasiteli rüzgâr türbinleri sistemlerini yüzde 100 yerli olarak Türkiye’de üretmeyi başardı. Şirket bununla da yetinmeyerek konutlarda ve sitelerde elektrik üretimini sağlayacak özel türbin sistemleri de geliştirdi.

-ATAK 2012 sonu terörist avlayacak

TUSAŞ, AgustaWestland ve Aselsan’ın ortak üretimi olan ‘T-129’ (ATAK) adlı saldırı helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik üretildi. 3 milyar dolarlık proje ile üretilen helikopterler 2012 sonu ya da 2013 yılında semalarda yerini alarak terörle mücadele edecek.

-Yerli işletim sistemi Pardus

TÜBİTAK tarafından kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen milli işletim sistemi Pardus, tüm halkın kullanabileceği bir işletim sistemi haline getiriliyor. Türkiye’nin ‘Milli işletim sistemi’ olarak tanımlanan Pardus, iç piyasada hizmet vermesinin ardından yurt dışına da ihraç edilecek.

-Kale’den Türk malı jet motoru

Kale Havacılık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile devrim niteliğindeki ‘Turbojet Motorların Geliştirmesi Projesi’ne imza attı. Yüzde 100 yerli imkânlar kullanılarak tasarlanıp geliştirilecek olan motorlar, güdümlü füzelerin sevk sistemi olarak kullanılacak. Projeyle üretilecek turbojet motorlar, füzelere ve uçaklara yüksek güvenilirlik ve verim sağlayacak.

-Türk oyunu rekora koşuyor

ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Tale Worlds firmasındaki Türk oyun geliştiricilerinin elinden çıkan ‘Mount&Blade: Warband’ adlı Türk oyunu, dünya genelinde 3 ayda 100 binlik satış rakamına ulaştı. Türk oyunu, 3 aydır piyasada olmasına rağmen halen dünyada en çok oynanan 25 oyun arasında bulunuyor.

-Milli tankımız Altay

Otokar tarafından üretilen milli tank Altay Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli tankı olma özelliği taşıyor.Altay 1.500 beygir gücünde bir motora sahip ve toplam proje bedeli 500 milyon dolar. Dünyaca ünlü rakiplerinden hiçbir farkı bulunmayan Altay, TSK’ya hizmet verirken ihracatı da planlanıyor.

-Roketsan’dan füze

Roketsan’ın ürettiği ‘Cirit’ adlı lazer güdümlü füzeler, görüntüsüyle gerçekten bir ciriti andırıyor. Füze, zırhlı personel taşıyıcıların imha edilmesine yönelik tasarlandı. Yüzde yüz yerli olan bu ürün dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmesi ve TSK’nın ihtiyaçlarını karşılaması bekleniyor.

-Piyadeye Türk malı tüfek

Makine Kimya Enstitüsü (MKE) tarafından üretilen yüzde yüz yerli keskin nişancı tüfeği Bora-12 ve susturuculu MP5 Jandarma Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından kullanılıyor. Bora-12, 1.200 metre etkili menzile sahip. Yüzde 100 yerli keskin nişancı tüfeği Bora-12, Azerbaycan ve Suudi Arabistan’a da ihraç ediliyor.

-Dinlenemeyen cep telefonu ürettik

Türkiye kriptolu cep telefonu üreten 6 NATO ülkesinden biri oldu. TÜBİTAK, MİLCEP-K2 ismiyle kriptolu cep telefonu geliştirdi. Telefon, iki kişinin yaptığı cep telefonu konuşmasını kripto sayesinde üçüncü kişilerin anlayamayacağı bir formata dönüştürüyor.

-İtalya’da gördü, Türkiye’de yaptı

Türkiye’nin ilk yerli kule vinci TGM firması tarafından üretildi. İtalya’da uzun yıllar kule vinç fabrikasında çalışan Türk girişimci Mithat Doğan tarafından yapılan vinç Türkiye’de kullanılmaya başlandı.

-Küçük ama çok hızlı

Volkicar adını taşıyan yarış otomobili, Türkiye’nin en başarılı ralli pilotlarından Volkan Işık’ın eseri. İlk taslaklarından üretim aşamasına kadar 2 yıllık çalışmayla ortaya çıkarılan Volkicar’ın mucidi seri üretim peşinde.

-Yerli ticari taksi

Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği Türk malı taksi ‘V1’ ihaleyi kaybetmesine rağmen yoluna devam ediyor. 2 yıl içinde seri üretime geçilecek.

-Doruk Electra yollarda Otokar, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsünü üretti. Doruk Electra ismini taşıyan otobüs daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik ve verimlilik sağlayacak.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim