• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

Caretta Tuğçe Barış sinyal vermiyor

Caretta Tuğçe Barış sinyal vermiyor
Geçen yıl temmuzda üzerine çip takılıp İztuzu plajından denize salınan Caretta caretta Tuğçe Barış, 35 günde Gazze’ye ulaştı. 5 ay Gazze’de sinyal verdi. 8 aydır ise hiçbir sinyal yok.

Geçen yıl temmuzda üzerine çip takılıp İztuzu plajından denize salınan Caretta caretta Tuğçe Barış, 35 günde Gazze’ye ulaştı. 5 ay Gazze’de sinyal verdi. 8 aydır ise hiçbir sinyal yok.

2011 Temmuz’da Özel Çevre Koruma Kurumu, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile birlikte Dalyan’da “Deniz Kaplumbağalarının Araştırılması ve Korunması Projesi” kapsamında 2 Caretta caretta’ya, “TR-90” numaralı çip taktı. Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, 60 yaşındaki Caretta caretta’ya Akdeniz ülkelerine barış getirmesi dileğiyle “Tuğçe Barış” adını verdi. Diğer deniz kaplumbağasına ise sadece bir kod numarası verildi.

İnternetten takip

Üzerlerinde çip olan deniz kaplumbağaların güzergahı “Rac/Spa” adlı merkezin çalışmalarıyla www.seaturtle.org internet adresinden izlenebiliyor. 2011 Temmuz’unda geceyarısı İztuzu Plajı’ndan denize salınan Tuğçe Barış, 35 günde, 1056 kilometre yol katederek Gazze’ye ulaştı. Tuğçe’nin Gazze’ye gidişi “İsrail ambargosunu deldi” esprilerine neden oldu. Kaplumbağa uydu, haritasında en son 11 Aralık 2011’de görüldü. Yaklaşık 5 ay Gazze sahilinde görüntülenen Tuğçe Barış’tan 8 aydır haber alınamıyor.

Ya öldü ya anteni kırıldı

DEKAMER’in Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, şunları söyledi: “Ya kaplumbağa antenini kırdı ve cihaz zarar gördü ya da kaplumbağa bir şekilde öldü. Cihazın pili de bitmiş olabilir. O bölgede kışlıyor olabilir. Dişiler her yıl göç etmiyor. Tuğçe Barış, önümüzdeki sene bir yuvalama için tekrar Dalyan’a gelirse çok ilginç bir bilgi olacaktır. Biz onlara bir de metal numara veriyoruz. O numarasından tanıyoruz.”

Gazze’de kalmıştı

Muğla İztuzu’ndan suya giren Tuğçe Barış Gazze’ye gitmiş, uzun bir süre oradan ayrılmamıştı. Tuğçe’nin Gazze’ye gidişi “İsrail ambargosunu deldi” esprilerine neden olmuştu.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim