• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Çinliler ihtilaflı kayalıklara zincir vurdu

Çinliler ihtilaflı kayalıklara zincir vurdu
Filipinler Sahil Güvenlik Teşkilatı tarafından hazırlanan raporda, Çin'in egemenliği ihtilaflı sularda yer alan Scarborough resifinin girişine kordon çektiği bildirildi.

Filipinler Sahil Güvenlik Teşkilatı tarafından hazırlanan raporda, Çin'in egemenliği ihtilaflı sularda yer alan Scarborough resifinin girişine kordon çektiği bildirildi. Rapora göre, Çin Deniz Kuvvetleri'ne ait gemilerin ayrılmasından sonra daire şekli çizen adacıkların girişinde tespit edilen kordon, denize bırakılan şamandıraların zincirlerle birbirine bağlanmasıyla oluşturuldu.

Filipinler'de yayımlanan Daily Inquirer gazetesi, "Kesmek mi, yoksa kesmemek mi daha yararlı?" sorusuyla yayımladığı haberde, asıl meselenin yetkililerin bu konuda gerekli iradeyi göstermesi olduğunu vurguladı. Filipin haber sitesi ABS-CBN ise, raporun resmen doğrulanması halinde hükümeti zor bir kararın beklediği yorumunda bulundu. Çin'in böylesine ağır tek taraflı bir eylemle kayalıkları zincirlemesinin kabul edilemez olduğunu belirten haber sitesi, Savunma Bakanlığı'nın buna nasıl karşılık verileceğini değerlendirmekte olduğunu öne sürdü.

KARARLILIK TESTİ

Çin'de ise, özellikle resmi basın organları, Filipin medyasında çıkan haberleri geniş biçimde aktarırken, zincirlerin kesilmesine ilişkin kararın bir çeşit kararlılık testi olacağını ima etti. Zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip Güney Çin Denizi'nin çeşitli kesimleri üzerinde Çin ve Filipinler başta olmak üzere, Brunei, Malezya, Vietnam ve Tayvan'ın egemenlik iddiaları bulunuyor. Çin, deniz yolları açısından da stratejik öneme sahip denizde egemenliğinin tartışılmaz olduğunu savunuyor. Bu da bölgede zaman zaman bazı adalar, resifler ve kayalıkların işgaline kadar varan gerginliklere yol açıyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim