• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Eğirdir Gölü "özel koruma" ile korunacak

Eğirdir Gölü "özel koruma" ile korunacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Isparta'ya içme ve kullanma suyu sağlayan Eğirdir Gölü Havzası'nda, mutlak koruma alanı çalışmaları yürütülecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Isparta'ya içme ve kullanma suyu sağlayan Eğirdir Gölü Havzası'nda, mutlak koruma alanı çalışmaları yürütülecek.

Bakanlık'tan alınan bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca Eğirdir Gölü, mutlak koruma alanı olarak belirlendi. Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi kapsamındaki çalışmaları ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak.

Su kaynaklarının kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında, gölde, azami su seviyesi olarak belirlenen 919 metre kotu altında hiçbir faaliyete izin verilmeyecek.

Göl içerisinde, güvenlik, gezinti, su ürünleri çıkarılması ve balıkçılık faaliyetleri için kullanılacak akaryakıtla çalışan araçlara, her türlü atık su ve sintine sularını göle boşaltmaması şartıyla izin verilecek.

Mutlak koruma alanı olarak belirlenen alan içinde bulunan, azami su seviyesinden itibaren, 30 metre yatay mesafedeki göl yeşil kuşak alanında, yeni yapılaşmaya izin verilmeyecek. Mevcut yapılarda sadece bakım yapılabilecek.

Bu alandaki ağaç ve tüm bitki türleri korunacak, çıplak alanlar ağaçlandırılacak. Yine mutlak koruma alanı içindeki yeşil kuşaktan itibaren 270 metre yatay mesafe olarak belirlenen göl koruma alanındaki yerlerde organik tarıma geçilecek.

-Sadece yer üstü değil, yer altı da korunacak-

Eğirdir Gölü'ndeki çalışmayla Türkiye'de ilk kez "jeolojik tabanlı mutlak koruma alanı" belirlendi. Lİteratüre ilk kez giren alanla, Eğirdir Gölü'nü tabandan besleyen yer altı suyu kaynaklarının hidrojeolojik beslenme bölgeleri de mutlak koruma alanı ilan edildi. Böylece sadece göl suları değil, gölü besleyen yer altı suyu kaynakları da koruma altına alınacak.

Koruma alanında, tamamen kuru tipte çalışan, tehlikeli atık üretmeyen ve endüstriyel atık su oluşturmayan yeni sanayi kuruluşlarına izin verilebilecek. Bu alanda hayvansal atıkların kompostlaştırılması şartıyla entegre tesis niteliğinde hayvancılık işletmelerine izin verilecek.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 570 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim