• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Haberleşme stratejisine ihtiyaç duyulacak

Haberleşme stratejisine ihtiyaç duyulacak
Bakan Yıldırım Türkiye'de haberleşme alanında yaşanan hızlı gelişmeler neticesinde yeni bir haberleşme stratejisine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de haberleşme alanında yaşanan hızlı gelişmeler neticesinde yeni bir haberleşme stratejisine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ''Ulusal enformasyon altyapı stratejisini oluşturuyoruz'' dedi.

Yıldırım, dünyadaki en iyi uygulamaları tespit etmek ve uzun vadeli bir strateji belgesi oluşturmak amacıyla TÜBİTAK ile protokol imzaladıklarını, buna göre TÜBİTAK'ın danışmanlık hizmeti vereceğini bildirdi.

Bakan Yıldırım yaptığı açıklamada, Türkiye'nin daha önce de Ulusal Enformasyon Altyapısı Ana Planı'nın (TUENA) 1999 yılında TÜBİTAK'a hazırlatıldığını ifade etti. Söz konusu strateji planında yer alan önerilerin 2010 yılına kadar olan süreci öngördüğünü belirten Bakan Yıldırım, bugün itibarıyla strateji planının geçerliliğini yitirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin bilişimdeki yeni gelişmelere paralel olarak, kapsamlı bir elektronik haberleşme alt ve üst yapısı, e-Devlet Hizmetleri ve Bulut Bilişim, Siber Güvenlik, Ar-Ge ve Havacılık, Uzay ve Uydu Teknolojileri konularında bir politika ve strateji belgesine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu konularla ilgili strateji planı hazırlanırken, danışmanlık hizmeti için TÜBİTAK ile protokol imzaladıklarını belirtti.

Danışmanlık hizmeti TÜBİTAK'tan

TÜBİTAK'tan alınacak danışmanlık konularıyla ilgili ayrı ayrı sözleşmeler imzalanacağını belirten Yıldırım, bu sözleşmelerin ilkinin, özellikle genişbant erişim konularını içeren Elektronik Haberleşme Altyapısı ve Üstyapısına İlişkin Sözleşme olduğunu kaydetti. Bu kapsamda TÜBİTAK ile sözleşme görüşmeleri yapılarak, ''Elektronik Haberleşme Alt Yapısı ve Üst Yapısı Konusunda Danışmanlık Hizmetleri Alımı Sözleşmesi''nin hazırlandığını ifade eden Yıldırım, bu sözleşmeye göre 1 yıllık süreçte TÜBİTAK'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na 5 ayrı iş paketi halinde raporlar sunacağını belirtti.

''Dünyadaki en iyi uygulamalar ve politikalar taranacak''

Genişbant politikası küresel en iyi uygulama örnekleri, genişbant endüstri modelleri, politika ve uygulamaya yönelik önerileri, elektronik haberleşme ve genişbant bilgi portalı ve kapasite geliştirme programı olmak üzere beş ayrı iş paketinin, TÜBİTAK tarafından muhtelif ülkelerdeki uygulamalar ve politikalar taranarak, en iyi politikalar seçilerek detaylı şekilde çalışılacağını ifade eden Yıldırım, böylece elde edilecek bilgiler ışığında uzun vadeli haberleşme altyapısı strateji planını hazırlayarak uygulamaya koyacaklarını söyledi.

''Bilgi toplumu hedefine ulaşmak için planlı hareket etmek gerekiyor''

''Türkiye'nin önündeki en büyük hedef 'bilgi toplumu olma' hedefi'' diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bilişim ve haberleşme alanında Türkiye 10 yıl sonraki hedeflerine şimdiden ulaşmış durumda. Bu hızlı gelişmeleri sağlıklı bir şekilde yürütebilmek ve bilgi toplumu hedefine ulaşmak için uzun vadeli strateji planına ihtiyaç vardır. Bu plan kapsamında gelişmeleri yönlendirmek zorundayız. Ayrıca TÜBİTAK ile imzalanacak Elektronik Haberleşme Altyapısı ve Üstyapısına İlişkin Sözleşmeye ilave olarak önümüzdeki günlerde ülkemiz bilgi ve iletişim sektörünü geliştirmeye, yerli üretimi teşvik etmeye ve Ar-Ge faaliyetlerinin daha da artmasını sağlamaya yönelik olarak birçok projeyi birlikte gerçekleştireceğiz. Bu amaçla yeni sözleşmeler de imzalanacak.''

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim